detector.media
29.04.2014 10:56
НСЖУ обурена появою у російських ЗМІ сюжетів про «вказівки» Держкомтелерадіо українським журналістам
НСЖУ обурена появою у російських ЗМІ сюжетів про «вказівки» Держкомтелерадіо українським журналістам

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) висловила своє обурення появою у російських ЗМІ інформації про начебто погрози «покарання» для українських медійників за їх незалежну позицію. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Зокрема, на сайті російського телеканалу НТВ з'явилося повідомлення про те, що «українські журналісти бояться кримінального переслідування». Неідентифіковане джерело, представлене як член Спілки журналістів України, говорить про те, що репортерів за проросійські замітки і репортажі можуть притягти до кримінальної відповідальності. При цьому слова однієї людини, яка не називається, подані як позиція «представників НСЖУ». За словами цього джерела, неупереджено висвітлювати події на Україні при новому керівництві Державного комітету з телебачення і радіомовлення стає неможливо.

 

НСЖУ наголошує на непрофесійності використання таких непідтверджених повідомлень російськими журналістами.

 

«Мусимо констатувати, що зараз, в умовах інформаційної війни між Росією та Україною, навіть визнані й титуловані колись медіа не дотримуються професійних стандартів. Ми бачимо, як провідні російські інформаційні агенції та телеканали широко використовують анонімні джерела, а малоймовірні припущення подають як реальні факти. НСЖУ ще раз нагадує про необхідність дотримання головних принципів журналістики  та закликає колег  не сприймати на віру повідомлення сумнівного змісту», - заявив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Нагадаємо, канал «Россия-24» декілька разів цитував неіснуючий наказ Держкомтелерадіо України про нібито вказівку «саджати незадоволених політикою Києва журналістів», а російське інформагентство «Інтерфакс» з посиланням на анонімного члена НСЖУ розповсюдив інформацію «про неможливість об'єктивно висвітлювати події в Україні при новому керівництві комітету». Цю новину підхопив канал НТВ та багато інших російських ЗМІ.

 

«Ми в черговий раз бачимо, що у своїй брудній пропагандистській кампанії проти нас використовуються відверта брехня, маніпуляції, нехтуються професійні та журналістські стандарти. Насправді під час зустрічі з юнкорами - переможцями конкурсу шкільних газет я закликав майбутніх колег бути патріотами України і писати правду, а вона на нашому боці, в чому розумні читачі і глядачі самі розберуться», - заявив з цього приводу голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY