detector.media
«Телекритика»
25.04.2014 10:42
Віталій Ковач: «Мене дістав бардак, невігластво, нерозсудливість, непрофесіоналізм, балабольство, корупція»
Віталій Ковач: «Мене дістав бардак, невігластво, нерозсудливість, непрофесіоналізм, балабольство, корупція»
Про проект «Дістало!» на каналі ICTV, про доцільність люстрації, про тракти ведучого й про те, що його дістало, телеведучий розповів на чаті в «Телекритиці»

«Ви думаєте просто так ДУС відмовився фінансувати держдачі чиновників? Чи ГПУ порушила кримінальну справу проти депутатів ВО "Свобода", які побили Пантелеймонова, або прокурор Приморського району Запорізької області подав у відставку? Чи з мертвої точки зрушила судова реформа?» - так ведучий проекту журналістських розслідувань і критичних репортажів «Дістало!» на каналі ICTV Віталій Ковач реагує на запитання, чи вдалося вже вирішити якісь проблеми завдяки програмі.

 

Проект в ефірі трохи більше місяця: стартував 17 березня з досить успішними для ICTV показниками. Про підготовку «Дістало!», про ефективність роботи журналістів, а також про журналістську етики та доцільність люстрації Віталій Ковач поспілкувався з читачами «Детектор медіа» під час чат-конференції.

 

 

- Доброго дня всім, хто зацікавився моєю скромною персоною.

 

 

Про проект «Дістало!»

 

- Доброго дня, Віталію! Чим програма журналістських розслідувань «Дістало!» відрізняється від інших телепроектів журналістських розслідувань?

- А наш проект - це не класична розслідувальна програма. Ми говоримо не тільки про те, як і що в нас вкрали, а й про те, що нас дістало. І це може бути будь-яка тема, котра хвилює суспільство. Ми наступальна й різка програма, з власною точкою зору, ми називаємо речі своїми іменами, а я, як ведучий, маю можливість сказати і власну думку про подію чи факт.

 

- Чим ваша програма відрізняється, приміром, від «Четвертої вежі»?

- «Четверта вежа» - гостросоціальна програма, яка вирішує конкретну життєву проблему конкретної людини. Ми говоримо про те, що дістало тисячі й мільйони.

 

- Как долго вы готовили программу «Дістало!»?

- Після того, як закрили на проект «Головна програма», ми мали трохи більше місяця на підготовку нових пропозицій для каналу. Влаштували кілька колективних мозкових штурмів, визначили коло тем, які можуть бути цікавими для нашого глядача, і потім звели всі свої напрацювання в один проект. Так народилася програма «Дістало!». Від ідеї до втілення - півтора місяці.

 

 

- Почему закрыли «Головну програму»?

- «Головну програму» закрили, бо вона не дала бажаних рейтингів. Можливо, якби трохи більше часу побула в ефірі - то змогли б знайти свого постійного глядача.

 

- Виталий, а почему новую программу ведете вы, а не Максим Драбок? Он еще на канале? Чем занимается?

- Був кастинг, я брав у ньому участь. Була фокус-група, яка дала свої висновки. Тому мене і призначили ведучим цього проекту.

 

Максим Драбок більше не співпрацює з каналом. Він пішов на інші творчі хліба.

 

- Скільки людей трактувалося на ведучого програми «Дістало!»?

- На ведучого трактувалося троє людей.

 

- Большая ли команда программы «Дістало!»? Это всё те же люди, которые готовили «Головну програму»?

- Нам вдалося зберегти команду, яка працювала над «Головною програмою». В нас сьогодні 7 репортерів. Дуже професійна і злагоджена команда. «Спелись» и «спились» :) Чаєм, звісно!

 

- Кто придумал название «Дістало!»?

- Життя придумало. Навіть на майдані висіло гасло «Поймите, нас достало».

 

- Довольны ли рейтингами своей программы?

- Так, задоволені. Якщо заходимо у програму із 5% а виходимо із 11%, то це ознака того, що нас дивляться й ми робимо конкурентний продукт.

 

- Ставило ли вам руководство канала задачу по поводу рейтингов? При каких рейтингах вашу программу прикроют?

- А что, мы вам на мозоль наступаем? :) Думаю, мы еще попортим аппетит многим людям. И с тем уровнем и количеством бардака, который есть у нас, тем нам хватит надолго. Соответственно, и рейтинги будут.

 

- Хто пропонує теми для програми, хто вибирає, яким чином?

- Теми беремо з життя. До нас щодня приходить кілька сотень листів та дзвінків, плюс тримаємо руку на пульсі. Ми ж ходимо одними вулицями з нашими глядачами і бачимо життя у всій його красі, а не через вікно броньованого мерседеса.

 

 

- Удалось ли уже решить хоть какую-то проблему, благодаря программе? Какую?

- А ви думаєте, просто так ДУС відмовився фінансувати держдачі чиновників? Чи ГПУ порушила кримінальну справу проти депутатів ВО «Свобода», які побили Пантелеймонова, або прокурор Приморського району Запорізької області подав у відставку? Чи з мертвої точки зрушила судова реформа?

 

- Чи мала вже редакція вашої програми проблеми від фігурантів ваших матеріалів (погрози, образи, позови тощо)?

- Погрози нам не надходять, працюємо чисто, аргументовано. Але нас уже добре знають. Не раз бачив, як у чиновників скисають обличчя, коли наші журналісти ставлять запитання або приходять до когось із візитом.

 

- Чи наїжджали на вас якісь політики за те, що ви їх «пропісочили» в програмі? Приміром, Денисова?

- Наїжджати на нас марна права. Впевнений, у нас знайдуться аргументи. Копати ми вміємо.

 

- Коли у вашій програмі з'явиться розслідування діяльності власника каналу, олігарха Віктора Пінчука? Чи думаєте, що там нічого розслідувати? Ну, наприклад, чому він у приватному порядку, можна сказати таємно, відвідав Вищий спецсуд напередодні засідання у «справі Гонгадзе» відносно свого тестя Кучми? За словами громадського діяча Олексія Подольського - одного з потерпілих у справі Гонгадзе - перед початком засідання Вищого спецсуду з розгляду кримінальних і цивільних справ у справі Леоніда Кучми будівлю суду відвідав його зять Віктор Пінчук: «Я трохи раніше приїхав до суду, щоб з'ясувати, в які двері мені стукати. Спілкуючись з охороною, раптом бачу - з дверей виходить Віктор Пінчук. Я не знаю, чи зустрічався він там з кимось напередодні процесу. Але що він там робив? Можливо, приїхав ранком кави попити - до суду». Чи не хочете розслідувати, що робив там ваш Пінчук? З ким зустрічався, про що розмовляв і про що домовився?

- І ви вважаєте, що це когось «Дістало»? Я так не вважаю. Все, що потрібно було сказати і дослідити у справі Гонгадзе - зробив і дослідив суд. Ми не підмінюємо своєю діяльністю правоохоронні органи. Якщо Віктор Пінчук у чомусь винен і у вас є докази - звертайтеся до МВС, ГПУ, СБУ.

 

- Мене «дістали!» «зелені чоловічки» в російських серіалах про спецназ і ментів в ефірі ICTV. А вас? Не хочете провести розслідування, чому ці серіали й досі в ефірі вашого каналу, незважаючи на окупацію Криму та диверсійні заходи на сході України? Хто їх замовляє і для чого? Чи не вважаєте наявність таких фільмів в ефірі державною зрадою і пособництвом агресору? Складається враження, що ІСТV цими стрічками зустрічає окупантів і забезпечує їм дозвілля, аби непрошеним гостям було що дивитися в перервах між захопленням адмінбудівель. Може, їх крутять спеціально на замовлення Путіна? Розслідуйте!

- Я не відповідаю за програмні закупки телеканалу. Я відповідаю за програму «Дістало».

 

- А як потрапити до вас на програму? Я журналіст із трирічним стажем?

- На жаль, у нас повний штат.

 

 

 

Про журналістику та особисте

 

- Віталію, чи є у вас мрія?

- Професійна чи особиста? Бо це різні речі. Якщо професійна - то є. Хочу знімати про тварин. Бо чим більше дізнаюсь про людей, тим більше подобаються тварини. А в особистому плані - хочу побудувати дім.

 

- Чому ви спочатку пішли з журналістики, а потім повернулися? Що сталося?

- Після 20 років прийшла величезна фізична й моральна втома. На момент звільнення я працював шеф-редактором праймового випуску «Фактів» і одночасно ведучим ранкових «Фактів». Наближалися вибори і я чесно сам собі сказав, що не здатен працювати більше і бути ефективним. Щоб не наламати дров - написав заяву і пішов із каналу.

 

- Виталий, а вам не хотелось когда-нибудь все бросить к чертовой матери?

- Бросить нет, но бросить в кого-то - да! Например, когда слышу наглое вранье.

 

- А что достало вас? Только честно.

- Мене дістав бардак, невігластво, нерозсудливість, непрофесіоналізм, балабольство, корупція..... все те, що і вас.

 

- Віталій, ви за освітою ж не журналіст? Як ви ставитеся до порушення журналістської етики колегами?

- Я за освітою філолог. До порушення етики ставлюся вкрай негативно. Я не довіряю людям, які б'ють себе у груди й лізуть на барикади захищати честь професії, а потім зливають компромат.

 

- Чи вважаєте ви, що потрібна люстрація журналістів і керівників каналів, які викривляли інформацію про євромайдан? Чи взяли б ви собі на роботу, приміром, Даугуле? Чи Пантелеймонова?

- У правди є дві сторони медалі. Для однієї частини українців майдан - це символ перемоги й шанс на нове життя, для інших - це хунта, злочинці, бандити. Журналісти відображають настрої суспільства, вони можуть мати іншу, відмінну від нашої думку. Я би не проводив штучної люстрації. Глядач проголосує пультом. Довіряє журналісту - слухає, не довіряє - перемкнувся. Телебачення - це ж комерційний продукт.

 

- Другая правда - это одно, а вранье - совсем другое. Если журналисты «Интера» врали и про масштабы протестов, и про их реальные требования, то пусть и дальше работают?

- :) Да, пусть работают. А почему нет?

 

 

- Як ви ставитеся до створення суспільного мовлення?

- Це найпотрібніший проект, який давно назрів. Але спроби його реалізації більше змахували на дискредитацію хорошого наміру.

 

- Чи згодні ви з тим, що державні ЗМІ треба ліквідовувати?

- Державні ЗМІ - так. Це рудимент радянський.

 

- Состоите ли вы в профессиональных журналистских организациях, например, НСЖУ или НМПУ? Поддерживаете ли движение «Стоп цензуре!»?

- Ніколи не «состоял» і ніколи цього не зроблю. Моя цензура - це моя совість. Я сплю спокійно. А коли мені скажуть зробити щось, що суперечить моїм переконанням - я знайду в собі сили відмовитися.

 

- Сегодня Богуцкий вместе с Ткаченко, Бородянским, Миргородской и Локотко потребовали у Турчинова защитить журналистов, на которых нападают. Пострадал ли кто-то из ваших журналистов? Что, по-вашему, нужно делать всем, чтобы вытащить захваченных сепаратистами коллег на Востоке страны?

- Слава Богу з нашої команди ніхто фізично не постраждав. Зробити свою роботу повинні силовики у рамках АТО. А ми про це розповімо.

 

- Каким образом мы можем противостоять кремлевской пропаганде, которая льется из российских каналов?

- Для цього держава Україна повинна зробити запит на контрпропаганду. Ми зі свого боку всі дурощі й відверту брехню, яка ллється з боку російських ЗМІ, обстьобуємо.

 

- Як ви ставитеся до того, що депутати-свободівці увірвалися до екс-керівника НТКУ Пантелеймонова і побили його?

- А як можна ставитися до цього? Звісно, негативно. Впевнений, що завдяки нашій прискіпливій увазі цей скандал не вдалося спустити на гальмах. І ми не дамо цій справі просто так загубитися.

 

- А ви випадково не знаєте, кому належить наш канал (запитання від людини з ніком ТВі. - ТК)?

- Точно не мені! :)

 

- Я прочитав, що ви любите мандрувати. Куди б хотіли поїхати? Ви мандруєте з сім'єю чи сам?

- Мандрую і сам і з родиною. Хочу ще в Південно-Східну Азію. Цікавить Камбоджа, В'єтнам, Кампучія.

 

- Чи вибрали вже, за кого голосувати на президентських виборах і виборах мера Києва? Ви самі є членом якоїсь партії? Були?

- Я не є членом жодної партії, але мені близька класична право-центристська ідеологія. На виборах міського голови голосуватиму обов'язково, але прізвище кандидата не називатиму, щоб не розцінили як агітацію.

 

- Чи подобається вам політична реклама (телевізійна і зовнішня) кандидата у президенти Петра Порошенка? Чи не здається вона вам занадто радянською?

- Мене вожді й політичні кумири мало цікавлять. Сфера моїх інтересів - прості люди! У Петра Олексійовича є команда політтехнологів, це їхній хліб - гарно продати кандидата. Купить його виборець чи ні - побачимо 25 травня.

 

- Дякую всім, хто завітав на цей чат. Будьмо гідними!

 

 

 

Біографічна довідка:

 

Віталій Ковач - ведучий проекту «Дістало!» на телеканалі ICTV.

 

Народився 1972 року. Освіта вища.

 

1989-1994 роки - навчання в Черкаському педагогічному інституті на філологічному факультеті. Отримав диплом філолога, викладача української мови та літератури.

 

1992-1993 роки - перекладач, шеф-редактор, рекламне агентство, Черкаси.

 

1993-1994 роки - журналіст, телерадіокомпанія ВІККА, Черкаси.

 

1994-2000 роки - журналіст, ведучий новин, Черкаська обласна державна телерадіокомпанія «Рось».

 

1995-2000 роки - спецкор по центральному регіону, ТІА «Вікна» Миколи Канішевського, Черкаси.

 

2000--2002 роки - спецкор ТІА «Вікна» Миколи Канішевського, Київ.

 

2002-2007 роки - спецкор «Подробиці тижня», телеканал «Інтер», Київ.

 

З 2007 року - на телеканалі ICTV, за цей час працював у різних проектах. Був ведучим та шеф-редактором програми «Факти. Підсумки дня», шеф-редактором вечірніх «Фактів» з Оленою Фроляк, ведучим ранкових «Фактів», шеф-редактором «Головної програми».

 

«Такого яскравого поєднання життя і роботи, як на мене, не дасть жодна професія. Журналістика - справа для авантюрних, допитливих і амбітних. Вона тримає в хорошому тонусі, лоскоче нерви і додає адреналіну. Журналістика - це постійний рух, нові знання, вміння, відкриття і виклик самому собі», - вважає Віталій Ковач.

 

Головне життєве кредо журналіста: «Не треба метушні! Ми повільно спустимось і візьмемо все, що потрібно!». Хобі: подорожі, книги, гарне кіно, мотоцикли, кулінарія.

 

Одружений, має трьох дітей.

 

 

Фото - Максима Поліщука

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY