detector.media
30.08.2013 18:43
У Рівному журналісти через суд вимагають, аби міський голова оприлюднив доходи дружини
У Рівному журналісти через суд вимагають, аби міський голова оприлюднив доходи дружини

Журналісти рівненського інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» звернулись до суду з вимогою зобов'язати міського голову Рівного Володимира Хомка та його заступників оприлюднити доходи членів своїх сімей. Про це йдеться на сайті порталу.

 

Як повідомляє інтернет-видання, журналісти «Четвертої влади» звернулися в травні  до міського голови Рівного Володимира Хомка з проханням надати копії декларацій про свої доходи і доходи своїх заступників Андрія Філіна, Сергія Васильчука, Олексія Хмилецького, Галини Кульчинської та секретаря міської ради Андрія Грещука. Однак мер Рівного, як і його заступники, приховали доходи своїх сімей. Суми доходів дружини рівненського мера та її банківських заощаджень в наданих копіях декларацій зафарбували чорним кольором.

 

Заступник прокурора Рівного Кирило Фомін у відповідь на скаргу «Четвертої влади» з приводу надання неповної інформації відмовив у прокурорському реагуванні. Після цього журналісти «Четвертої влади» звернулись до суду з проханням зобов´язати міського голову Рівного та його заступників оприлюднити цю інформацію.

 

Юридичну допомогу рівненським журналістам надає Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП). Журналісти також оскаржуватимуть відповідь заступника прокурора Рівного Кирила Фоміна вищестоящому прокурору.

 

Адвокат, медіаюрист ІРПП Людмила Опришко стверджує, що приховування відомостей про доходи членів сім´ї є протизаконним. «Відповідно до пункту 7 Примітки до Декларації конфіденційною визнається лише наступна інформація: відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, що зазначаються у позиціях 1 і 4, та щодо місцезнаходження об'єкта, що зазначаються у позиціях 2 та 23-34. Як видно із надісланої Декларації рівненського міського голови, він не оприлюднив відомості про доходи своєї дружини, хоча відповідно до вищенаведених правових норм повинен був це зробити. Відомості про загальну суму сукупного доходу дружини міського голови не відносяться до інформації з обмеженим доступом і підлягають оприлюдненню», - сказала медіаюрист.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Чернівецька міська рада постановила надати журналістці чернівецької газети «Час» Надії Бабинській інформацію про осіб, які отримали ордери на квартири від Чернівецької міської ради у якості безкоштовного житла. Раніше цю інформацію журналістці відмовився надати начальник відділу обліку, розподілу та приватизації житла департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Василь Гураль. В отриманні інформації журналістці допоміг медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Олександр Бурмагін.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY