detector.media
15.06.2012 15:54
Бенкендорфу пропонували ще один проект, подібний до «Народного списку» Королевської
Ідея «Народного списку» осінила багатьох телевізійних діячів

У відповідь на звинувачення в плагіаті генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф заявляє, що концепції проектів, подібних за форматом до «Народного списку» він отримував неодноразово від різних журналістів і продюсерів. Зокрема, у вересні 2011 року до нього прийшов продюсер Віктор Гончарук з концепцією програми «Я - політик».

 

У презентації формат цього проекту визначався так: «"Я-політик" - це громадсько-політичне телевізійне шоу, у рамках якого належить реалізувати суспільну потребу у нових лідерах в українській політиці. Герої програми - пересічні громадяни країни, а також різного рівня знаності політики та громадські діячі місцевого рівня, які в рамках проекту повинні описати свою світоглядну позицію, представити свою програму розвитку місцевої спільноти (а надалі - й країни в цілому), а також взяти участь у вирішенні проблем своїх майбутніх (чи сучасних) виборців. Перспективною метою проекту є формування списку кращих, який складатиметься із 12 нових яскравих політичних лідерів». Детальніше дивіться в концепції (doc, 40 kb).

 

Друзі Віктора Гончарука відучора, 14 червня, коли з'явилась інформація про проект Першого «Народний список», почали кидати йому на пошту посилання на це повідомлення, підозрюючи що канал реалізував саме його ідею, розповів «Детектор медіа» пан Гончарук.

 

«Ідея таких проектів зараз дуже нагальна. Тому що по суті жодна політична сила не може пояснити механізм добору тих чи інших людей, які входять до її списку. Це стосується як влади, так і опозиції. Тому ідея сама по собі могла з'явитись у великої кількості людей. Але я цю ідею осмислив по-своєму», - вважає Віктор Гончарук.

 

Подібні програми були реалізовані в Індії та США, «а у своїй концепції я хотів, щоб це було альтернативою, умовно кажучи, "шустерам". Тому що сьогодні політичної телевізійної журналістики, як такої не має», - наголошує продюсер.

 

Але у відповідь на свою пропозицію Віктор Гончарук почув від НТКУ: «хто за це готовий платити?». Продюсер намагався знайти кошти для свого проекту, та йому це не вдалося.

 

Хоча Віктор Гончарук не планує залишати наміри запустити це шоу і вважає, що після запуску «Народного списку» на Першому увага до подібних форматів зросте: «Думаю, що через те, що хтось покаже, як працюють ці програми, у спонсорів та представників інших політичних сил (особливо опозиційних) з'явиться бажання пояснити принципи, за якими вони добирають людей, та розпочати певний механізм для включення людей у список».

 

Тележурналіст Євгенія Цвєтанська, яка 14 червня звинуватила Єгора Бенкендорфа в запозиченні її ідеї, теж надала «Детектор медіа» свою концепцію (.doc, 26 kb) під робочою назвою «Народний кандидат». Коментуючи закиди пана Бенкендорфа щодо лаконічності її концепції, пані Цвєтанська сказала: «По-перше, талмуди топ-менеджери не читають. Мова йшла про коротку концепцію, ідеї. Якщо вона подобається, розробляється сценарій. По-друге, Єгор Бенкендорф не повідомив про те, що подібна ідея вже реалізується. (Нам) передали, що це не може вийти в ефір. На ділі виявилося зворотне. По-третє, серед 100-200 проектів, які, як каже пан Бенкендорф, приходять до нього, він чомусь запам'ятав цю концепцію і навіть порахував кількість рядків».

 

Концепція «Народного кандидата» була розроблена більш детально, та оскільки не було зацікавленості з боку керівництва НТКУ, повний варіант не пропонувався, повідомив співавтор ідеї Володимир Горковенко.

 

Нагадаємо, продакшн «Савік Шустер студія» готує на замовлення Національної телекомпанії України програму «Народний список», у якій молоді активісти змагаються за звання народного кандидата, переможець якого отримає місце в партійному списку Наталі Королевської. Назва нового телепродукту ідентична назві політичного проекту Наталі Королевської «Народний список».

 

Після появи інформації про запуск цього проекту тележурналістка Євгенія Цвєтанська звинуватила НТКУ в присвоєнні ідеї її проекту «Народний кандидат», придуманого нею і журналістом ICTV Володимиром Горковенком. Авторка каже, що проект затвердили в позаштатного радника глави Адміністрації президента Ігоря Шувалова, який «дав добро, щоб він виходив на НТКУ», а потім концепцію програми допрацьовували із шеф-редактором новин «Інтера» Олександром Пилипцем, який і мав віднести її Єгору Бенкендорфу.

 

Єгор Бенкендорф звинувачення в запозиченні цієї ідеї відкинув і повідомив, що Олександр Пилипець приніс йому «сторінку з 12 реченнями», до яких він поставився не серйозно. Ігор Шувалов сказав, що ніяких концепцій не отримував і не пам'ятає обговорень подібних проектів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY