detector.media
23.02.2012 13:51
Херсонські чиновники не пустили на тендер журналістку, тому що «інтернет-видання не є ЗМІ»
Зареєстроване як інформагенція інтернет-видання «Херсонці» вже звернулося до прокуратури

21 лютого журналістку Олену Олексину з інтернет-видання «Херсонці», що зареєстроване як інформаційне агентство, не пустили на засідання тендерного комітету із закупівлі медичного кисню з використанням нового обладнання «кліоциліндр» для Херсонської міської лікарні ім. Тропіних. Представники міськвиконкому мотивували це тим, що інтернет-видання не є ЗМІ. Про це повідомляє «Південна інформаційна компанія» (ПІК).

 

«Коли я прийшла до відділу державних закупівель, його начальник Наталія Сурма не пропустила мене на засідання, аргументуючи тим, що в момент розкриття тендеру можуть бути присутні тільки учасники торгів або ЗМІ. А будь-яке інтернет-видання не є ЗМІ. Її слова підтвердила також прес-секретар міськради Тетяна Сазонова», - розповіла журналістка.

 

Чиновниці висловлювали їй, зокрема, такі аргументи (розшифровка диктофонного запису, зробленого Оленою Олексиною):

 

Сурма Наталія Борисівна, начальник відділу державних закупівель:

- Представник ІА «Херсонці» наполягає, що вони є засобом масової інформації. На мій розсуд, засоби масової інформації це телебачення, радіо та друковані ЗМІ.

 

Сазонова Тетяна Володимирівна, начальник управління громадських зв'язків:

- Покажите мне норму закона, которой определен перечень средств массовой информации. На сегодняшний день статус интернета, как средства массовой информации не определен. Это реалии сегодняшнего дня. Если вы мне готовы показать норму законодательную, то нет вопросов.

 

Сурма Наталія Борисівна, начальник відділу державних закупівель:

- В момент раскрытия тендера могут присутствовать только участники торгов, либо СМИ. Девушка представилась как СМИ, мы проверили документ и обратили внимание, что Интернет-издание не является СМИ. Есть участники торгов, если мы не соблюдем законодательную процедуру, то будут поданы жалобы, что мы допустили до процедуры розкриття не засоби масової інформації.

 

 

 

 

Посвідчення, яке пред'являла журналістка 

 

Згодом на прес-конференції міського голови Володимира Сальдо Олена Олексина публічно попросила мера прокоментувати цей інцидент, на що Тетяна Сазонова сказала, що «не потрібно перетворювати прес-конференцію, присвячену сесії міської ради на з'ясування відносин».

 

Головний редактор ІА «Херсонці» Інна Мостова розцінює цей інцидент як перешкоджання професійній діяльності журналіста. Як повідомляє сайт «Херсонці», редакція звернулася до прокуратури Херсонської області, яку просить провести перевірку інциденту і дати правову оцінку діям і коментарям чиновників Херсонського міськвиконкому.

 

За словами пані Мостової, законодавство дозволяє висвітлення тендерів ЗМІ, а підставою для перебування журналіста в стінах Херсонського міськвиконкому, де відбувався тендер, був акредитаційний лист на ім'я Херсонського міського голови, поданий за півтора місяці до описаних подій в управління громадських зв'язків міськвиконкому.

 

 

 

Заява до прокуратури 

 

На думку народного депутата, першої заступниці голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олени Бондаренко, заяви про те, що журналіст інтернет-видання не є журналістом, свідчать про необізнаність чиновників з нормами законодавства.

 

«Як співавтор нової редакції закону про інформацію хочу пояснити представникам місцевих органів влади, які або не до кінця читали закон, або погано з ним ознайомилися, що ми зрівняли в правах журналістів інтернет-видань і журналістів газет, телебачення і радіо», - цитує її слова прес-служба Партії регіонів. Тож пані Бондаренко закликала місцевих чиновників ознайомитися із законодавством.

 

«Детектор медіа»

 

Фото руху «Стоп цензурі» та із сайту khersonci.com.ua  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY