detector.media
07.05.2011 22:04
Мер Ужгорода заборонив громадську акцію на підтримку закону «Про доступ до публічної інформації»

Мер Ужгорода Віктор Погорєлов заборонив вуличну акцію «Прорвись до інформації!», яку місцеві громадські активісти планували провести 10 травня 2011 року з нагоди набуття чинності законом «Про доступ до публічної інформації». Про це він заявив у листі, надісланому до організаторів заходу, повідомляє «Новий громадянин».

 

Міський голова наголосив, що проведення акції є можливим у випадку, якщо будуть дотримані рішення Виконкому та Ужгородської міської ради, зокрема, щодо місць проведення акції та її узгодження із зацікавленими установами та організаціями. Йдеться про те, що міська влада апелює до рішення мерії  від 1999 року, за яким проводити публічні акції можна у трьох визначених місцях, зокрема, у парках і площі, де рідко збираються громадяни та незручно добиратися журналістам.

 

Зазначимо, що подібних заборон раніше не було, а усі публічні заходи відбувалися у місцях, які вільно обирали самі мешканці міста.

 

Організатори акції «Прорвемося до інформації» вважають, що рішення, на які посилається мер, суперечать Конституції України, тому мають намір проводити захід у зазначений раніше час на Поштовій площі міста. 

 

«Акцію можна заборонити виключно рішенням суду. Тому ми проводитимемо захід, як і планували», - коментує одна з ініціаторів заходу Юлія Дуб.

 

Упродовж тижня активісти різних громадських організацій та регіональних ініціатив запланували провести схожі заходи в усіх обласних центрах України. Як повідомлялося раніше, громадськість планує запустити національну кампанію з впровадження та моніторингу виконання нового Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

Народний депутат України, голова Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко коментуючи у своєму блозі на «Українській правді» вимогу ужгородського мера, заявив, що «депутати, журналісти і громадські активісти, які готували до ухвалення цей Закон і новий Закон "Про інформацію", планують приїхати до Ужгорода, як і до інших обласних центрів, з громадською презентацією обох законів. Ми розраховуємо почути, як влада стає відкритою, а не слухати історії про те, як вона шарахається самих лише згадок про доступ до інформації».

 

Як писала ТК, закони «Про доступ до публічної інформації» і «Про внесення змін до закону "Про інформацію"» ухвалені 13 січня. Президент України Віктор Янукович підписав їх 3 лютого. Закони набувають чинності 9 травня.

 

Закони суттєво спрощують доступ громадян до інформації органів влади та місцевого самоврядування, уніфікують порядок акредитації журналістів, прискорюють строки отримання відповідей на запити, знімають обов'язок погоджувати інтерв'ю з посадовцями.

 

5 травня Янукович підписав укази для реалізації закону про доступ до інформації.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY