detector.media
22.12.2010 20:00
Парламенту радять прийняти за основу законопроект Курпіля про роздержавлення ЗМІ

Зволікання з роздержавленням призвело до деградації частини комунальних ЗМІ. Таку думку висловили 22 грудня учасники слухань у парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформації на тему «Реформування державної та комунальної преси».

 

За словами голови комітету Андрія Шевченка, частина комунальних обласних, районних і міських газет перетворилася на керовані рупори влади, яка використовує цей ресурс для власного піару. «Комунальні ЗМІ здебільшого - це нечесна конкуренція, агітки влади, низькі стандарти журналістики, передпенсійний відстійник», - сказав він.

 

На слуханнях були презентовані два законопроекти про роздержавлення: № 6468 Степана Курпіля і № 7313 Кабінету Міністрів України, який 13 грудня був знятий з реєстрації через порушення процедури (він був зареєстрований до розгляду законопроекту Степана Курпіля і не як альтернативний).

 

На думку Степана Купіля, принципова відмінність між двома законопроектами полягає в тому, що в його документі ініціаторами реформування є журналістські колективи, тоді як в урядовому - роздержавлення є обов'язковим для всіх. «Допомагаючи журналістам стати вільними, ми не повинні їх зробити зовсім вільними - тобто безробітними», - зауважив він. Ще одна ключова відмінність полягає в передачі приміщень ЗМІ. Згідно з проектом Курпіля, це не є безкоштовна передача (за 1 гривню). ЗМІ має отримати приміщення шляхом взаєморозрахунків: друкуючи інформаційні чи рекламні матеріали попереднього власника (за 50% вартості).

 

Зрештою, учасники засідання ухвалили рекомендації слухань. Зокрема, вони радять прийняти за основу законопроект Степана Курпіля «Про реформу державної і комунальної преси» № 6468 та утворити робочу групу із зацікавлених сторін для напрацювання узгодженого законопроекту про роздержавлення.

 

Також учасники слухань радять профільному парламентському комітету контролювати виконання вимог закону про мораторій на відчуження приміщень і майна державної й комунальної преси, та мораторій на розірвання договорів оренди приміщень, у яких розташовані редакції.

 

Згідно з рекомендаціями слухань Державний комітет телебачення та радіомовлення має внести до парламентського комітету й уряду пропозиції щодо реформування комунальних телерадіокомпаній. Крім цього Держкомтелерадіо має попросити Кабмін переглянути фінансові розрахунки проекту роздержавлення, оскільки кризовий 2009 рік є абсолютно неприйнятним для таких розрахунків.

 

Національній спілці журналістів України рекомендують долучитися до організації пілотного проекту роздержавлення за участі первинних журналістських організацій.

 

Тепер Комітет з питань свободи слова та інформації має прийняти рішення щодо законопроекту Степана Курпіля і винести його на розгляд Ради. За словами Андрія Шевченка, якщо парламент його відхилить, тоді готуватимуть наступний законопроект (можливо, він матиме назву «Про особливості приватизації бюджетної преси»), а дата роздержавлення буде визначена політичним рішенням.

 

У комітетських слуханнях 22 грудня взяли участь народні депутати, представники Держкомтелерадіо, Фонду держмайна, НСЖУ, громадських організацій, журналісти, юристи.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY