detector.media
31.10.2010 17:07
Зате в нас є свобода слова
Зате в нас є свобода слова
...у Росії видають Esquire та Forbes, зате закрили Newsweek. Там журналістам платять більше. Зате у нас їх вбивають менше

Дискусії про те, чия преса краща - українська чи російська, - поки що не такі популярні, як, приміром, чий футбольний чемпіонат сильніший. Скоріше за все, через те, що російські ЗМІ в Україні не користуються надмірною популярністю.

 

Втім, нинішні віяння в нашій зовнішній політиці обіцяють вже дуже скоро виправити цей ґандж. І так само, як сьогодні «топи» наших «суперклубів» замислюються над тим об'єднанням якщо не футбольних першостей, то принаймні кубків двох країн, вже дуже скоро вітчизняні (тобто українські і російські) медіа магнати зможуть запропонувати відродити випуск однієї на дві наші держави газети «Правда». Або «Пионерская правда». Ну, коротше, варіантів вистачає.

 

Але це - справи хоч і найближчого, та все ж таки майбутнього. Сьогодні ж порівняння української та російської преси - завдання значно важче, ніж видається на перший погляд. Так, у Росії видають Esquire та Forbes. Зате закрили Newsweek. Так, там журналістам платять більше. Зате у нас їх вбивають менше. Поки що, принаймні. Ніби нічия?

 

А от і ні, бо є в нашому, українському рукаві кілька вагомих козирів, якими ми можемо легко побити всі російські закиди. От, наприклад, приїхав до нас минулого року тамтешній патріарх Кірілл - гість на московських тусовках настільки частий, що на нього вже й увагу не звертають. А український фотограф бац - і зазнімкував у нього на руці годинник за тридцять тисяч євро. Чим зчинив фурор навіть у російській пресі: там просто подумати ніхто не міг, що на августійшу руку, сховану під рясою, можна звертати увагу інакше, ніж для поцілунку. Наступного разу Кірілл, одягаючись до пастви, напевно, тричі подумав перед тим, як начепити улюблені «котли».

 

Або от приїжджає до нас вже цього тижня Владімір Владіміровіч Путін. Виглядає далеко не найкращим чином, і це видно кожному українському журналістові. Наші акули пера звертаються з запитанням до російських колег: що з вашим прем'єром? Ті пильно вдивляються і - нічого не бачать! Може, московським журналістам німб Путіна очі засліплює?

 

Наші тим часом роблять знімок за знімком і видають на гора версію за версією. Грим маскує фінгал під путінським оком? Російський прем'єр хворий? Зрештою, за два дні після від'їзду ВВП московський політолог Станіслав Бєлковський відкриває таємницю: Путіну колють ботокс, і то вже не перший місяць. У росіян знову відкриваються очі: виявляється їхній прем'єр-дзюдоїст-кагебіст слідкує за своєю зовнішністю методами, які більше пасують Аллі Пугачовій. А виправданням прес-секретаря Білого дому: мовляв, то українці світло неправильно виставили плюс Путін останнім часом тяжко працює і мало спить - хай вірять члени двіженія «Наши»...

 

Стара арабська мудрість говорить: «Що сталося одного разу, може більше ніколи не повторитись. Однак те, що сталося і вдруге, неодмінно повториться і втретє». З тим, як наша преса спричиняє різноманітні лажі у російських топ-персон, я не здивуюся, якщо наступною жертвою стане не хто інший, як Дмитро Анатолійович. Який, до речі, теж в Україні частий гість. Тож ласкаво просимо, пане Медведєв, поки на заходи за вашою участю ще не акредитовують виключно журналістів газет «Правда» і «Пионерская правда»!

 

Святослав Хоменко, «Главком»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY