detector.media
30.09.2010 12:22
Гуманітарна рада при президенті прийняла концепцію створення суспільного мовлення

Сьогодні, 30 вересня, під час чергового засідання Громадська гуманітарна рада при президенті України одноголосно прийняла концепцію створення та діяльності  Національної громадської телерадіокомпанії України (НГТУ). Згідно з цією концепцією, через 2 роки в Україні виникне повноцінне СМ.

 

Упродовж перехідного періоду (2 роки) основним джерелом фінансування залишатиметься держбюджет. Перші два роки становлення НГТУ передбачається стовідсоткове бюджетне фінансування в межах обсягів, які передбачалися в ньому для НТКУ, НРКУ та ОДТРК. Протягом наступних двох років здійснюється поетапне скорочення бюджетного фінансування до повного його припинення. Не пізніше ніж за один рік до закінчення перехідного періоду з часу створення НГТУ запроваджує систему збору абоненстької плати. Після завершення перехідного періоду розміщення комерційної реклами на НГТУ припиняється. Майно НТКУ, НРКУ та обласних ДТРК має бути передане НГТУ.

 

Концепція передбачає, що до наглядової ради НГТУ входитиме по одному представнику від освітніх, наукових, релігійних, спортивних, журналістських, правозахисних, підприємницьких, молодіжних громадських об'єднань, асоціацій органів місцевого самоврядування, профспілок, національних меншин, осіб з особливими потребами, ветеранів Великої вітчизняної війни, інших неурядових громадських організацій, які об'єднують не менше ста тисяч осіб. Також у наглядовій раді мають бути по одному представнику від президента України, КМУ, кожної фракції парламенту. Число членів наглядової ради не є сталим. Всі суперечливі питання між громадськими об'єднаннями вирішуватимуть профільні комітети Верховної Ради.

 

Найближчим часом має бути розроблений і прийнятий закон України «Про створення національної громадської телерадіокомпанії України».

 

Віктор Янукович привітав всіх членів Гуманітарної ради з ухваленням концепції. А заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман зауважила, що Віктор Янукович ввійде в історію України, як президент, який відмовився від державного і створив громадське мовлення.

 

Як повідомляла ТК, на засіданні 29 червня Громадської гуманітарної ради при президенті було представлено Концепцію створення національного суспільного телебачення і радіомовлення. За словами заступника голови Адміністрації Президента Ганни Герман, «ми подаємо наше бачення створення в Україні громадського телебачення, і ви маєте можливість взяти участь у цьому процесі, маєте можливість подавати свої пропозиції». Громадська рада схвалила Концепцію в цілому і вирішила винести її на громадське обговорення. Як уточнювала ТК Ганна Герман, у вересні на основі остаточно узгодженої концепції гуманітарна рада запропонує законопроект про систему суспільного мовлення.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY