detector.media
28.03.2008 12:00
НАМ звертається до Президента із проханням не накладати вето на законопроект щодо реклами тютюнових виробів та алкоголю
НАМ звертається до Президента із проханням не накладати вето на законопроект щодо реклами тютюнових виробів та алкоголю

Незалежна Асоціація телерадіоМовників(НАМ) звернулась із відкритим листом на підтримку проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв) до Президента України Віктора Ющенка. Відповідне повідомлення Асоціація поширила сьогодні.

 

НАМ «висловлює глибоку стурбованість тим, що останнім часом у пресі розпочато кампанію, спрямовану на ветування проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв, №0938 від 23 листопада 2007 року)». При цьому, відзначають у повідомленні, критика спрямовується переважно на положення, яким врегульовано рекламну діяльність провайдерів програмної послуги в кабельних мережах. З огляду на те, що це положення було включено до законопроекту за ініціативою НАМ, остання «просить Президента взяти до уваги ті аргументи, які були наведені при поданні цієї пропозиції».

 

«Згідно із законом, розповсюдження реклами в кабельних мережах є мовленням, тобто таким видом діяльності, який потребує отримання ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, але не ліцензії провайдера програмної послуги, а ліцензії на кабельне мовлення (тобто на мовлення на визначеному каналі в кабельній мережі). Таких ліцензії на поширення реклами на іноземних каналах, що поширюються в кабельних мережах України Національна рада не видавала, тобто здійснення рекламної діяльності провайдерами програмної послуги є незаконним і відповідно до чинного законодавства про телебачення і радіомовлення» - говориться у повідомленні

 

Також НАМ зазначає, що розміщення реклами на іноземних каналах призводить і до «спотворення економічної ситуації на рекламному ринку». Після заборони поширення в Україні реклами, не оплаченої юридичній особі, зареєстрованій в Україні ж, провайдери програмної послуги почали вирізати ці рекламні блоки та замінювати їх власними, оплаченими безпосередньо їм. Дана заборона мала на меті заміну реклами на іноземних каналах на оплачену та відповідно оподатковану в Україні. Але «практика пішла іншим шляхом, провайдери програмної послуги через недостатньо чіткі формулювання в законі зайняли цю ринкову нишу та активно почали розміщувати на іноземних каналах місцеву рекламу». При цьому, відзначається у повідомленні, розміщення такої реклами не потребує від провайдерів програмної послуги жодних додаткових витрат, відтак вартість рекламного часу є мінімальною, тобто демпінговою.

 

У повідомлення наводяться лише основні положення звернення; повний його текст найближчим часом має бути викладено на сайті НАМ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY