detector.media
10.07.2018 09:36
У Раді Європи вважають, що законопроект про досудове блокування сайтів загрожує свободі слова в Україні
У Раді Європи вважають, що законопроект про досудове блокування сайтів загрожує свободі слова в Україні
У переліку повідомлень Ради Європи щодо загроз свободі слова з’явилося сповіщення про законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам нацбезпеці в інформаційній сфері», який дозволяє досудове блокування сайтів.

Зокрема у сповіщенні нагадується, що згідно із законопроектом, інтернет-сайти можуть бути тимчасово заблоковані, якщо вони «загрожують національній безпеці» або «впливають на прийняття рішень, або дії чи бездіяльність органів державного чи місцевого самоврядування, посадових осіб цих органів, об'єднань громадян , або юридичні особи», а також нагадується про можливі штрафи.

Крім того Рада Європи нагадує, що українські медійні організації оцінюють закон таким, що може запровадити цензуру в інтернеті.

«Кілька спостерігачів ЗМІ оцінили законопроект як спосіб запровадження інтернет-цензури та порушення конфіденційності в інтернеті, – зазначено в повідомленні. – Очікується, що законопроект буде обговорюватися в парламенті цього місяця (липень 2018 року)».

Нагадаємо, 12 липня 2017 року народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук («Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України. 

21 червня цей законопроект внесено до порядку денного Ради

Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері.

Низка медійних громадських організацій вимагали від Верховної Ради відкликати законопроекти № 6676 і № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

У вересні 2017 року низка громадських організацій вимагали від депутатів не вносити до порядку денного законопроекти №6676, №6688, №2126а без проведення відповідних консультацій з медійними організаціями. Законопроект №6676 було згодом відкликано, а законопроект №6688 залишився на розгляді Верховної Ради.

20 червня, в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно прийняти пакет законів, що значно розширять можливості державних органів у питаннях інформаційної та кібербезпеки.

2 липня Коаліція «За вільний Інтернет» оприлюднила аналіз пропозицій та свої рекомендації до Проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» №6688, який експерти вважають загрозливим для свободи вираження поглядів.

4 липня, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Зокрема вважає, що слід ухвалити проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» в першому читанні. З тим, щоб до другого читання доопрацювати з врахуванням Конвенції про права людини і практики європейського суду з прав людини.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері №6688 внесено в порядок денний Верховної Ради України на голосування 5 липня 2018 року.

Фото: Главком

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY