detector.media
05.07.2018 09:44
Правозахисники та медійники закликають депутатів не голосувати за законопроект 6688
Правозахисники та медійники закликають депутатів не голосувати за законопроект 6688
Громадські організації вимагають від депутатів Верховної ради України не голосувати за проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» №6688, внесений в порядок денний Ради на голосування 5 липня. На думку експертів, він «грубо порушує права людини та національне законодавство, включно з Конституцією України»

Про це йдеться в спільній заяві правозахисних та медійних організацій.

Зокрема експерти підтримують бажання авторів законопроекту врахувати вимоги Європейської конвенції щодо свободи вираження поглядів, проте зауважують, що «виправити всі недоліки законопроекту до другого читання буде практично неможливо, адже Регламент Верховної Ради суттєво обмежує можливості внесення пропозицій та поправок до законопроекту, прийнятого за основу».

Крім цього, на думку підписантів, така процедура не забезпечить належного обговорення цього законопроекту із експертами та правозахисниками.

«Зважаючи на це, законопроект 6688 в запропонованій редакції має бути відхилений або, щонайменше, повернутий ініціаторам на доопрацювання, із залученням всіх зацікавлених сторін, для врахування вимог національного законодавства та міжнародних стандартів прав людини», – йдеться в заяві.

Не голосувати за законопроект 6688 депутатів закликають:

Коаліція “За вільний Інтернет”:

А також:

ГО “Інститут масової інформації”

ГО “Академія української преси”

Національна спілка журналістів України

ГО “Детектор медіа”

ГО “Інформаційна безпека”

ГО “Український інститут з прав людини”

ВГО “Інститут Республіка”

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Восток SOS

ГО “Інститут розвитку регіональної преси”

Громадський холдинг "Група впливу"

ГО “Центр громадянських свобод”

Український незалежний центр політичних досліджень

Освітній дім прав людини в Чернігові

ГО “Донецький інститут інформації”

ГО "Центр UA" 

 

Нагадаємо, 12 липня 2017 року народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук («Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України. 

21 червня цей законопроект внесено до порядку денного Ради

Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері.

Низка медійних громадських організацій вимагали від Верховної Ради відкликати законопроекти № 6676 і № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

У вересні 2017 року низка громадських організацій вимагали від депутатів не вносити до порядку денного законопроекти №6676, №6688, №2126а без проведення відповідних консультацій з медійними організаціями. Законопроект №6676 було згодом відкликано, а законопроект №6688 залишився на розгляді Верховної Ради.

20 червня, в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно прийняти пакет законів, що значно розширять можливості державних органів у питаннях інформаційної та кібербезпеки.

2 липня Коаліція «За вільний Інтернет» оприлюднила аналіз пропозицій та свої рекомендації до Проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» №6688, який експерти вважають загрозливим для свободи вираження поглядів.

4 липня, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Зокрема вважає, що слід ухвалити проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» в першому читанні. З тим, щоб до другого читання доопрацювати з врахуванням Конвенції про права людини і практики європейського суду з прав людини.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері №6688 внесено в порядок денний Верховної Ради України на голосування 5 липня 2018 року.

Фото: www.rbc.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY