detector.media
29.06.2018 10:34
Spilno.tv, яке співпрацювало із Сериковим, назвало інцидент із ним «свідомою спланованою провокацією»
Spilno.tv, яке співпрацювало із Сериковим, назвало інцидент із ним «свідомою спланованою провокацією»
Інцидент з Сериковим на конференції ОБСЄ у Spilno.tv назвали «свідомою спланованою провокацією» задля дискредитації Олега Сенцова та кампанії по його звільненню з російської в’язниці.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві.

Як відомо, 26 червня під час конференції ОБСЄ в Києві з питань свободи слова чоловік у військовому камуфляжі, Сергій Сериков, заявив, що нібито передавав у 2014 році вибухівку режисерові Олегу Сенцову. При цьому він посилався на те, що перебував на той час у Криму в складі польової групи медіаактивістів Spilno.tv, які висвітлювали окупацію російськими військами українського півострова.

У Spilno.tv підтвердили, що співпрацювали із Сериковим, проте заявили, що із Сенцовим не контактували та вибухові речовини не перевозили.

«Дійсно, в березні 2014 року Сергій Сериков кілька раз був водієм наших стрімерів Лідії Гужви та Володимира Карагяура під час відрядження до Криму. Проте, під час перебування на півострові контактів між Spilno.tv та Олегом Сенцовим не було, ніяких вибухових речовин та зброї наші стрімери не перевозили. Також мусимо заявити, що Сергій Сериков не був нашим активістом, не мав жодного стосунку до мережі стрімерів Spilno.tv і не виконував жодних редакційних завдань ні в Криму, ні поза ним», - сказано в заяві.

Інцидент з Сериковим на конференції ОБСЄ у Spilno.tv назвали «свідомою спланованою провокацією» задля дискредитації Олега Сенцова та кампанії по його звільненню з російської в’язниці.

«Цьому підтвердженням є хронологія розкрутки теми у проросійських та російських ресурсах. Не дивно, що однією з перших цю "качку" підхопила "Страна.UA" та ряд інших провокаторських ресурсів в Україні. Допускаємо, що Сергій Сериков міг надати неправдиву інформацію для піару власної персони, а проросійські медіа вхопились за цю можливість для дискредитації Олега Сенцова», - йдеться в заяві медіаактивістів.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки» та ін.

15 червня російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що стан здоров’я українського політв’язня Олега Сенцова, який голодує понад місяць, «задовільний». За її словами, Сенцов «не втратив ваги».

20 червня Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що готовий подати прохання про помилування Олега Сенцова. Сам Сенцов заявив, що не писатиме прохання про помилування.

22 червня адвокат Олега Сенцова - Дмитро Дінзе - повідомив українському омбудсмену про погіршення стану свого підзахисного: Сенцов майже не встає з ліжка, у нього, за словами лікарів, відмовляють рецептори.

25 червня генсек Ради Європи офіційно попросив Путіна звільнити політв’язня Сенцова. У Кремлі заявили, що Олег Сенцов не може бути помилуваний на підставі офіційного прохання, яке надіслав генеральний секретар Ради Європи.

Заяву про нібито бажання Сенцова придбати зброю було зроблено 26 червня під час заходу на підтримку Олега Сенцова «Ідемо до кінця» на конференції ОБСЄ зі свободи слова. Інформацію підхопили та розповсюдили видання «Страна.ua» та російські ЗМІ.

Фото: Valeriya Ivashkina / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY