detector.media
26.06.2018 10:39
У Києві представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликав негайно звільнити Сенцова, Асєєва, Сущенка, Семену
У Києві представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликав негайно звільнити Сенцова, Асєєва, Сущенка, Семену
Представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлем Дезір у ході експертної конференції ОБСЄ «Посилення свободи і плюралізму ЗМІ в Україні під час конфлікту в Україні та навколо неї» закликав негайно звільнити українців Стаса Асєєва, Романа Сущенка, Миколу Семену та Олега Сенцова, ув’язнених в Росії та на окупованих РФ територіях України.

Про це повідомляє кореспондент «Детектора медіа» з місця події.

«Я закликаю звільнити журналіста Асєєва, який утримується в Донецьку, кримського журналіста Миколу Семену та Романа Сущенка. Вони мають бути негайно звільнені», - заявив Арлем Дезір.

Він також згадав режисера Олега Сенцова.

«Я закликаю ще раз припинити його арешт. Час звільнити Олега Сенцова», - наголосив представник ОБСЄ.

Як повідомляв «Детектор медіа», у вівторок, 25 червня, Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд звернувся до президента Росії Володимира Путіна з офіційним проханням помилувати українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів.

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали. 

31 липня представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

12 вересня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір в кулуарах конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру у Варшаві заявив, що Офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ стежить за справами незаконно затриманих і переслідуваних українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва. 

У квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени через статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». 

22 вересня 2017 року підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

18 грудня 2017 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму пом'якшив вирок журналістові Миколі Семені в частині додаткового покарання. Мова йде про заборону займатися публічною діяльністю два роки, а не три, як було раніше в попередньому рішенні суду.

МЗС України, Держдепартамент США, Євросоюз і ряд міжнародних організацій засудили винесений Миколі Семені вирок.

Власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». 27 березня у Московському міському суді почалися попередні слухання у справі Романа Сущенка. Журналіст провину не визнав у повному обсязі.

4 червня Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму. МЗС України висловив протест Росії у зв'язку з незаконним вироком Романові Сущенку і вимагає його звільнення. Громадський захисник журналіста Марк Фейгін заявив, що вирок Сущенку може оскаржуватись півроку.

Фото: Юлія Шестакова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY