detector.media
25.06.2018 16:49
Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» закликає нардепів не голосувати за законопроект №6688
Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» закликає нардепів не голосувати за законопроект №6688
Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» звернулася до народних депутатів України із закликом не голосувати у першому читанні за законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», а до українських та міжнародних інституцій - із проханням провести консультації з парламентаріями щодо доопрацювання документу

У Асоціації вважають, що законопроект №6688 потребує суттєвого доопрацювання, а його ухвалення у запропонованій редакції матиме негативний вплив на законну господарську діяльність в Інтернеті й на свободу слова взагалі.

«У законопроекті передбачається, що у виняткових випадках прокурор, слідчий (за згодою прокурора) зможуть самостійно звернутися до оператора, провайдера (і до будь-якого іншого суб'єкта підприємництва, що надає телекоммунікаційні послуги) з вимогою блокування – навіть без попереднього звернення до слідчого судді. Термін блокування в цьому випадку - до 48 годин, - йдеться в зверненнях Асоціації «Незалежні регіональні видавці України». - За постановою слідчого судді термін блокування взагалі може не обмежуватися.

Але при розширеному тлумаченні поняття виняткових випадків під «запобігання вчинення тяжкого злочину» можна застосувати до широкої сфери обставин. Також цим можуть скористатись недобросовісні конкуренти або провокатори. Хтось може на чужому сайті, з використанням якого здійснюється законна господарська діяльність, анонімно (псевдонімно) розмістити інформацію із закликом до насильства, тероризму, а потім надати інформацію в правоохоронні органи.

Внаслідок цього та відповідно до нововведень зазначеного законопроекту може бути порушена кримінальна справа та заблоковано інтернет-ресурс на невизначений термін.

Під страхом застосування пропонованих у законопроекті санкцій власники інтернет-ресурсів будуть блокувати їх за першою вимогою правоохоронців».

У зверненнях також зазначається, що законопроект покладає на провайдерів обов'язок встановлювати додаткове обладнання для блокування сайтів за свій рахунок. На думку авторів звернень, це вплине на результати господарської діяльності та в кінцевому результаті - на гаманці користувачів.

Як повідомляв «Детектор медіа», учасники організованої ІнАУ прес-конференції «Як знищити свободу в Інтернеті: законопроект 6688» дійшли висновку, що запланований до розгляду Верховною Радою законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» ігнорує досвід західних демократій, натомість є виявом російського підходу до питання регулювання Інтернету.

Нагадаємо, 12 липня 2017 року народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук(«Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України. 21 червня цей законопроект внесено до порядку денного Ради

Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері.

Низка медійних громадських організацій вимагали від Верховної Ради відкликати законопроекти № 6676 і № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

У вересні 2017 року низка громадських організацій вимагали від депутатів не вносити до порядку денного законопроекти №6676, №6688, №2126а без проведення відповідних консультацій з медійними організаціями. Законопроект №6676 було згодом відкликано, а законопроект №6688 залишився на розгляді Верховної Ради.

20 червня, в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно прийняти пакет законів, що значно розширять можливості державних органів у питаннях інформаційної та кібербезпеки.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY