detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
25.06.2018 15:47
«Як знищити свободу в Інтернеті»: експерти застерегли владу від російського підходу
«Як знищити свободу в Інтернеті»: експерти застерегли владу від російського підходу
Запланований до розгляду Верховною Радою законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» ігнорує досвід західних демократій, натомість є виявом російського підходу до питання регулювання Інтернету, вважають експерти

Про це йшлося на організованій ІнАУ прес-конференції «Як знищити свободу в Інтернеті: законопроект 6688», яка відбулася в понеділок, 25 червня, в інформагенції УНІАН.

Нагадаємо, 12 липня 2017 року народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук(«Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України. 21 червня 2018 року цей законопроект внесено до порядку денного Ради

За словами голови правління Інтернет Асоціації України Олександра Федієнка, автори законопроекту №6688 ігнорують досвід демократичних країн, натомість наслідують тоталітарні режими, в першу чергу – РФ.

«Слід діяти шляхом не указів, не мавпування Роскомнагляду, а створення стратегії кібербезпеки, внесення до законодавства змін, покликаних захищати інформпростір України, а не винищувати його», - наголосив пан Федієнко.

На думку голови Комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті Івана Пєтухова, законопроект №6688 порушує Конституцію України, Конвенцію про кіберзлочинність, чимало міжнародних угод, інтегрує українське законодавство із російським тощо.

«Цей законопроект не захищає державу, а, навпаки, створює в ній Мордор», - висловився пан Пєтухов.

Керівник програм нових медіа ГО Інтерньюз-Україна Віталій Мороз наголосив на тому, що законопроект №6688 протирічить інтересам як громадянського суспільства, так і бізнесу.

«Регуляції можуть бути, але повинні базуватися на європейських цінностях», - зауважує експерт.

Учасники обговорення, які, за їх словами, ведуть боротьбу з цим законопроектом вже другий рік, вважають, що Верховній Раді не слід ухвалювати цей законопроект, якщо ж таке станеться, то його мусить ветувати Президент.

Як писав «Детектор медіа», законопроект №6688 майже повністю дублює норми законопроекту з аналогічною назвою №6676зареєстрованого 10 липня 2017 року членами Комітету з нацбезпеки й оборони Андрієм Тетеруком («Народний фронт») та Іваном Вінником (БПП). Однак законопроекти зареєстровані не як альтернативні, а як окремі, хоча й регулюють ідентичне питання – можливість блокування інтернет-ресурсів і сервісів.

Детально про норми законопроекту №6676 (вони майже повністю повторюються в законопроекті № 6688) - в матеріалі «Депутати хочуть узаконити досудове блокування інтернет-ресурсів».

Законопроекти передбачають можливість тимчасового блокування (обмеження) доступу до визначеного (ідентифікованого) інформаційного ресурсу (сервісу) в інформаційно-телекомунікаційних мережах (системах) за рішеннями суду, слідчого судді, слідчого, прокурора, Ради національної безпеки й оборони. Законопроекти запроваджують нові обов’язки операторів і провайдерів та нові штрафи для них, передбачають нові повноваження державних органів – зокрема, ведення єдиного реєстру заблокованих ресурсів, містять нову термінологію.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини та керівники Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи вважають, що законопроект № 6688 зазіхає на права людини та підриває саму суть права на свободу вираження поглядів.

Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері.

Низка медійних громадських організацій вимагали від Верховної Ради відкликати законопроекти № 6676 і № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

У вересні 2017 року низка громадських організацій вимагали від депутатів не вносити до порядку денного законопроекти №6676, №6688, №2126а без проведення відповідних консультацій з медійними організаціями. Законопроект №6676 було згодом відкликано, а законопроект №6688 залишився на розгляді Верховної Ради.

20 червня, в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно прийняти пакет законів, що значно розширять можливості державних органів у питаннях інформаційної та кібербезпеки.

21 червня Верховна Рада включила до порядку денного законопроект, який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до сайтів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки й оборони України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY