detector.media
23.06.2018 11:42
Сенцов написав листа із подякою російським кінематографістам
Сенцов написав листа із подякою російським кінематографістам
Український режисер Олег Сенцов розпочав 23 червня 41-й день голодування з вимогою звільнення українських політв’язнів.

Ув'язнений у російській колоній український режисер Олег Сенцов написав листа кінематографістам РФ, які виступили на його підтримку. Про це у Facebook повідомив російський кінопродюсер Євген Гінділіс. 

Лист датований 22 червня.

«Важко зробити лише перший крок. Хтось його зробив відразу, а хтось лише недавно, але я всім і кожному вдячний з вас за сміливість. Я розумію, що ви ризикуєте, відкрито підтримуючи мене зараз, живучи у цій країні. Я не пишу і не називаю імен та прізвищ не тому, що їх не знаю чи не ціную, а боюся просто когось забути або особливо виділити. Я вдячний вам всім. Зрушення у свідомості радянських людей, що призвели спочатку до перебудови, а потім до краху імперії і свободи, почався саме тоді, коли кінематографісти почали ці зміни зі свого з'їзду у 80-х роках минулого століття. Можливо, і вам судилася та ж місія і завдання, щоб зруйнувати ще більш потворну імперію, яка зараз вибудувана і продовжує еволюціонувати у вашій країні. Удачі вам у цьому! Але не забувайте при цьому знімати і прекрасні фільми!» - йдеться у листі, фотографію якого опублікував Гінділіс.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки» та ін.

15 червня російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що стан здоров’я українського політв’язня Олега Сенцова, який голодує понад місяць, «задовільний». За її словами, Сенцов «не втратив ваги».

20 червня Європейський суд з прав людини закликав уряд Росії надати інформацію про стан здоров’я Олега Сенцова. Як заявили в українському Мін'юсті, ЄСПЛ може застосувати фінансові санкції щодо Росії, якщо уряд не надасть інформацію про стан здоров’я ув'язненого режисера та не допустить до нього українського омбудсмена Людмилу Денісову.

22 червня адвокат Олега Сенцова - Дмитро Дінзе - повідомив українському омбудсмену про погіршення стану свого підзахисного: Сенцов майже не встає з ліжка, у нього, за словами лікарів, відмовляють рецептори.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY