detector.media
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
22.06.2018 11:06
Стормі Деніелс і Avenue Strategies або легкий заробіток від Юлії Тимошенко

Минулого місяця в День пам’яті в США (цього дня вшановують пам’ять загиблих американських вояків) Стормі Деніелс (справжнє ім’я Стефані Кліффорд) відвідала Маямі-Біч у Флориді в рамках свого  туру «Make America Horny Again» («Зробимо Америку знову збудженою»), користуючись останніми секундами своїх 15 хвилин слави.

Перебуваючи в Маямі-Біч, порнозірка, яка мала романтичні стосунки з президентом США Дональдом Трампом, також взяла участь у пікантному шоу легковажних дівчаток під назвою  «CamCon 2018» у   Давосі, яке відбувалося паралельно з іншими   порнографічними  зібраннями. Вона змушувала  всіх  дивуватись, навіщо їй такий щільний  графік роботи, адже після отримання   вельми непоганої  виплати від адвоката Трампа Майкла Коена вона могла б собі дозволити не напружуватися так на роботі.

На її рахунок надійшло 130 тисяч доларів. Ці гроші вона отримала   за мовчання про любощі кількарічної давності з нинішнім президентом США, щоб не псувати йому репутацію.  На  перший погляд, ця  плата за мовчання, є найлегшим заробітком у США  за роботу, яку порнозірка не виконала. Адже вона навіть не спромоглася змовчати й проговорилася. Але ж ні! Точнісінько такі  самі суми фігурують у стосунках американських лобістів з українським політиком Юлією Тимошенко.

Йдеться про  Avenue Strategies – лобістську компанію на чолі з Баррі Беннетом. Він був  впливовим консультантом передвиборчої кампанії Трампа.  2016 р. його фірма  отримала 130 тис. доларів (по 65 тис. доларів за два місяці) за послуги з представництва інтересів неодноразового в минулому  кандидата в президенти України  Юлії Тимошенко. Однак, ці 130 тис. доларів пропали, адже фірма  так і не надала послуги, які зобов’язалася надати.  Чому? Невже  вона обдурила Тимошенко? Що  не кажіть, але лідерка «Батькіівщини» аж ніяк не схожа на лоха, якого можна ось так просто кинути.

Фірма Беннета підписала контракт 13 березня, зареєструвавши його в Міністерстві юстиції США відповідно до закону про реєстрацію іноземних агентів (Foreign Agents Registration Act, FARA) про  «надання послуг у сфері відносин з урядом, зв’язків із громадськістю і стратегічного консультування від імені [Юлії Тимошенко] на території США». У контракті також ідеться, що «[Avenue Strategies] може допомагати представникам [Тимошенко] у переговорах з органами законодавчої та виконавчої влади уряду США, звертатися до посадовців уряду США від імені [Тимошенко] та відповідати на запити та звернення від уряду США».

У Вашингтоні репутація Тимошенко, як і деяких інших наших політиків, не вельми позитивна, їх сприймають як не дуже надійних партнерів у роботі з американськими консультантами. Тож Беннет, очевидно, передбачливо  попросив завдаток у розмірі 130 тис. одразу після укладення й підписання угоди. Він би не погодився мати клопіт із проведенням реєстрації згідно з FARA і відповідати на питання преси щодо цієї угоди, якби не отримав гроші наперед.

Контракт із Avenue Strategies від імені Юлії Тимошенко підписав керівник компанії Two Paths LLC Марлен Кружков – американський адвокат, який у 2015 р. гордо заявив виданню EU Observer, що представляв інтереси «кількох російських олігархів».

Чому Тимошенко вирішила скористатися послугами посередника? Вона, вочевидь, вважала, що використання товариства з обмеженою відповідальністю, зареєстрованого в Делавері, для здійснення платежів від її імені дозволить зберегти секретність і не залишить ніякого паперового сліду. Однак американський закон про реєстрацію іноземних агентів якраз і спрямований на те, аби уникати такої секретності. Вашигтонський лобіст, колишній дипломат, пов’язаний з американською фінасовою розвідкою, на умовах конфіденційності повідомив вашому авторові, що такий  контракт лише викликав нові підозри в середовищі американської розвідки, представники якої зацікавились, чому Тимошенко використала юриста з російськими зв’язками, щоб оплатити надані їй послуги.

Коли суми, які платила Тимошенко американським лобістам, стали відомі, вийшло, що Тимошенко сама загнала себе в глухий  кут. Адже в Україні вона здивувала скромною декларацією про доходи за 2017 р. У ній вона вказала річну зарплату в обсязі приблизно в еквіваленті  8,65 тис. доларів і доволі мізерні заощадження в розмірі приблизно 35 тис. доларів. За словами колишнього американського дипломата, Вашингтон добре знає про офшорні банківські рахунки її чоловіка та соратників, на яких, вочевидь, зберігаються її зароблені в минулому статки.

Річної зарплати, заощаджень і готівки, які задекларувала Тимошенко, не вистачило б навіть на оплату одного місяця коштовних лобістських послуг у Вашингтоні. Спочатку Тимошенко заперечувала, що знає будь-що про цей контракт. Потім, заплутавшись у власних  свідченнях, Тимошенко оголосила 11 квітня, що вона повідомила Two Paths LLC, що не може працювати з лобістами. «Змушена повідомити вам [Two Paths LLC], що за українським законодавством я не маю права прийняти такий коштовний подарунок. Саме тому, ще раз дякуючи за небайдужість, я повідомляю вам про неможливість співпраці з фірмою Avenue Strategies, контракт з якою був укладений в моїх інтересах, але без мого відома і без моєї санкції. Сподіваюся на розуміння», – йдеться в заяві.

Зрозуміло, чому лідерка «Батьківщини» відмовилася від такої немалої суми грошей. Адже українське законодавство забороняє  народним обранцям отримувати такі коштовні подарунки. А власних статків, якщо вірити її деклараціям про  доходи, не вистачить на оплату таких коштовних послуг. Тому їй довелося б пояснювати походження таких великих коштів. А це ризик отримати відповідні питання від антикорупційних органів.

11 травня 2018 р. дивна й сумна історія стосунків Тимошенко з її вашингтонськими лобістами завершилась, коли Avenue Strategies зареєструвала в Міністерстві юстиції додаток до контракту про його припинення. У ньому юрист лобістської фірми Баррі Беннета зазначив, що договір із надання консультантських послуг для Тимошенко «завершився до того, як Avenue Strategies Global LLC почала надавати будь-які політичні чи інші послуги [для Тимошенко]».

Avenue Strategies отримала 130 тис. за послуги, які вона навіть не починала надавати. Як і порнозірка Стормі Деніелс, вона отримала свої гроші за ніщо.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY