detector.media
22.06.2018 10:18
В Україні засновано Раду інформбезпеки та кіберзахисту
В Україні засновано Раду інформбезпеки та кіберзахисту
У Києві відбулися установчі збори та розпочала роботу нова громадська організація - Рада інформбезпеки та кіберзахисту (РІК), заснована експертами ІТ-галузі.

Про це повідомляє правління РІК.

Своєю місією експертна громада бачить сприяння забезпеченню прав і свобод громадян України через системне надання знань, що підвищують інформаційну (персональну, інституційну, суспільну) безпеку в Україні та створюють засади кібернетичної безпеки держави, йдеться в повідомленні.

Найближчими цілями та завданнями організації визначено сприяння формуванню культури інформаційної безпеки в Україні, підтримка та консолідація зусиль всіх зацікавлених сторін, спрямованих на розбудову безпечного національного та глобального кіберпростору, розвиток потенціалу кібербезпеки.

За словами учасників, діяльність Ради інформбезпеки та кіберзахисту охопить широкий спектр питань, від школи для батьків «Батьківський контроль» та програм з інформбезпеки для бізнесу до системного супротиву в інформаційній війні проти України тощо.

Установчі збори обрали на три роки правління ГО, до якого увійшли засновники РІК у повному складі, голову організації та створили чотири робочі комітети - законодавчої ініціативи, освіти і просвіти, корпоративної інформаційної безпеки, міжнародного партнерства.

Очолила РІК експерт з інформаційної безпеки та гібридних конфліктів Елліна Шнурко-Табакова, до складу правління увійшли всі співзасновники організації - експерти з public relations і public affairs Анна Добривечір, Марія Бородай та Марина Остапенко, науковці Ігорь Жиляєв і Дмитро Ланде, експерти з цифрових та інформаційних технологій Костянтин Гончаров, Володимир Літовка, Тетяна Попова і Леонід Тарсіс, фахівці з ІТ-систем і проектного менеджменту Вікторія Трощенко, Дмитро Салтовець та Іріна Івченко.

««Інформаційна зброя» сьогодні визнана світом як найнебезпечніша, найменш вивчена та найдинамічніша в розвитку, — говорить голова правління РІК Елліна Шнурко-Табакова. — При цьому в Україні відсутня стратегія ведення інформаційної війни та кіберзахисту на державному рівні, бізнес став вразливим до кібератак через нерозуміння топ-менеджментом підприємств глибини проблеми та відсутнє системне надання елементарних знань на рівні пересічних громадян про інформаційні загрози, війни, правила «інформаційної гігієни». 

Тому наша організація планує об’єднувати фахівців для реалізації проектів на всіх рівнях: від лобіювання відповідного законодавства України до впровадження в освітні та виховні програми розробок, що підвищать загальнонаціональний рівень безпеки роботи з інформацією».

Як повідомляв «Детектор медіа», секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно ухвалити пакет законів, що значно розширять можливості державних органів у питаннях інформаційної та кібербезпеки.

У інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» він розповів про труднощі виконання рішення РНБО про закриття в Україні доступу до російських інформаційних ресурсів та соціальних мереж (наприклад, «ВКонтакте», «Одноклассники»). «Служба безпеки України змушена була закривати ці сайти і соцмережі кілька місяців. Чому? У нас немає сьогодні технології оперативного відключення того чи іншого ресурсу, навіть коли він представляє реальну загрозу для безпеки країни», – сказав пан Турчинов.
Фото: Укрінформ

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY