detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
20.06.2018 19:20
Верховна Рада прийняла за основу законопроект щодо реформи кіноіндустрії
Верховна Рада прийняла за основу законопроект щодо реформи кіноіндустрії
19 червня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів у зв’язку з набранням чинності Закону України «Про державну підтримку кінематографії».

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.  

Законопроект пропонує внести зміни до законів «Про кінематографію», «Про державно підтримку кінематографії України» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

Зокрема, додати до закону «Про кінематографію» статтю 93 про правовий статус і функції кінокомісій:

  1. розгляд звернень суб’єктів кінематографії та підготовка передбачених законодавством матеріалів щодо узгодження з сільськими, селищними, міськими радами проведення зйомок;
  2. допомога в організації переговорів з власниками, користувачами об’єктів нерухомості, земельних ділянок, з метою надання доступу для проведення зйомок;
  3. консультування щодо різних аспектів кіновиробництва;
  4. координація з органами державної влади та місцевого самоврядування (МВС тощо) щодо отримання передбачених законодавством погоджень для проведення зйомок;
  5. забезпечення зайнятості місцевим спеціалістам в галузі кінематографії;
  6. популяризація місцевих кіностудій, в тому числі державних;
  7. популяризація місцевих об’єктів зйомок – об’єкти архітектури, ландшафт, вулиці, приміщення тощо;
  8. надання грантів, субсидій для підтримки кінематографії в порядку і межах, передбачених законодавством, рішеннями відповідної сільської, селищної, міської ради, за рахунок коштів місцевих бюджетів;
  9. надання консультаційних та інших послуг щодо отримання державної підтримки в порядку, передбаченому Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Запропоновано також додати до закону «Про кінематографію» статтю 94, що регулюватиме правовий статус державних кіностудій:

Передбачається також можливість для органів місцевої влади встановлювати власні програми підтримки кінематографії в регіоні в межах своїх бюджетів та утворювати місцеві фонди фінансової підтримки кінематографії на території відповідної територіальної громади. 

Повний текст законопроекту - тут

Нагадаємо, у березні минулого року Верховна Рада прийняла закон «Про державну підтримку кінематографії». Законопроект №3081-д, ініційований об’єднанням «#КіноКраїна» та народним депутатом Миколою Княжицьким, приймався Верховною Радою двічі, вдруге – після вето Президента Петра Порошенка та внесення до нього пропозицій.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY