detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
20.06.2018 13:15
У Києві почали мовлення дев’ять цифрових радіостанцій
У Києві почали мовлення дев’ять цифрових радіостанцій
11 червня Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення запустив локальний київський мультиплекс цифрового радіо стандарту T-DAB (DAB+).

Про це на прес-конференції 19 червня повідомили голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко і член Нацради Сергій Костинський.

У мультиплексі мовлять 9 цифрових радіостанцій: «Українське радіо», «Промінь», «Культура», «Країна ФМ», Old Fashioned Radio, Hype Radio, Zemlya, «Мейдан», і «Радіо Марія». Трансляція відбувається цілодобово з двох цифрових передавачів Концерну РРТ в Києві потужністю 1 кВт і 2 кВт.

На прес-конференції Юрій Артеменко і Сергій Костинський увімкнули цифровий радіоприймач, але звук виявився уривчастим. Пан Костинський пояснив це відсутністю підвісу антени радіоприймача.

Слухати ці радіостанції можливо виключно з цифрових радіоприймачів, яких в Україні поки що дуже мало. Саме недостатня кількість приймачів, зі слів пана Артеменка, наразі є головною проблемою експерименту із цифровим радіо.

«На старих моделях автомобілів немає опції цифрового радіо, але на нових моделях, які приходять в країну, такі передавачі встановлено. Окрім того можна придбати перехідник/приставку, яка може перетворити звичайне автомобільне радіо на цифровий приймач. Також на вибір слухачів є багато моделей стаціонарних приймачів – від дешевших до дорожчих», – сказав пан Артеменко.

Нацрада запропонувала цифровим радіостанціям об’єднатися в асоціацію, яка б просувала інтереси цифрового радіо. «У них багато думок та ідей, як промотувати цифрове радіо, як забезпечувати приймачами (розглядають варіанти розігрувати приймачі, запровадити кредитні умови придбання, вести переговори з автодилерами)», – розповів голова Нацради.

15 червня Нацрада завершила прийом заяв на наступний конкурс цифрових радіостанцій, на який виставлено чотири місця в мультиплексі. Конкурс на ще одне вакантне місце в мультиплексі поки що не оголошено, хоча Нацрада вже прийняла рішення про його проведення. «На найближчий конкурс подалася одна з найбільших медіагруп України, і в нас загалом на 4 місця в мультиплексі є 5 конкурсантів. Тож немає сумнівів, що всі 14 радіостанцій будуть мовити», – сказав Сергій Костинський.

Нагадаємо, 29 березня Нацрада підбила підсумки конкурсу на цифрове радіо в Києві. Заяви подали 10 радіостанцій – усі вони стали переможцями конкурсу: «Радіо Марія», Old Fashioned Radio, Zemlya, Hype Radio, «Країна ФМ», «Перше цифрове», «Українське радіо», «Промінь», «Культура» і «Мейдан».

Однак радіостанція «Перше цифрове» не сплатила ліцензійного збору у встановлений законом строк і так і не стала ліцензіатом. 17 травня Нацрада скасувала своє рішення про визначення цієї компанії переможцем конкурсу.

5 квітня Нацрада вирішила оголосити повторний конкурс на цифрове радіо стандарту T-DAB (DAB+) у Києві на 4 вільні місця, які залишилися в мультиплексі. Підсумки конкурсу Нацрада має підбити до 14 серпня.

17 травня Нацрада вирішила оголосити конкурс на ще одне вільне місце в мультиплексі цифрового радіо. Офіційно конкурс поки що не оголошено.

Інфографіка: Нацрада

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY