detector.media
20.06.2018 11:37
«Помилуйте Олега Сенцова, ми просимо Вас»: відомі росіяни звернулися до Путіна
«Помилуйте Олега Сенцова, ми просимо Вас»: відомі росіяни звернулися до Путіна
Російські діячі культури і мистецтва - Андрій Звягінцев, Олександр Сокуров, Чулпан Хаматова, Володимир Познер та інші - звернулися до президента РФ з проханням помилувати ув’язненого українського режисера Олега Сенцова.

Текст звернення розміщено на сайті «Эхо Москвы».

«Людина вмирає.

Ми не думаємо, що вина її настільки велика, щоб за неї давали 20 років.

Він щирий і чесний у своїх переконаннях - його безстрокове голодування це доводить.

Необхідно проявити милосердя, щоб врятувати людське життя.

Нам треба пом'якшувати політичний клімат в країні, миритися з сусідами.

Помилуйте Олега Сенцова, ми просимо Вас», - йдеться в зверненні.

Відозву підписали відомі російські режисери Андрій Звягінцев, Павло Лунгін, Олександр Сокуров, Валерій Тодоровський, Олексій Учитель, Олексій Федорченко, Костянтин Бронзит, Юрій Норштейн, телеведучі Володимир Познер, Ксенія Собчак, Катерина Мцітурідзе, актриса Чулпан Хаматова.

Як повідомляв «Детектор медіа», перша віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко висловила думку, що ув’язнений в російській колонії в Лабитнангі український режисер Олег Сенцов не звертатиметься до президента РФ з проханням про помилування, на яке натякав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

«Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявляє, що Олег Сенцов «має сам подбати про своє помилування», натякаючи, що Олег має звернулися до російського президента з таким проханням. Очевидно, що Олег Сенцов не буде звертатися до Путіна, на це російська влада й розраховує», —  написала на своїй сторінці у Facebook пані Ірина.

Вона нагадала, що для помилування в свій час Надії Савченко до Путіна формально звернулися родичі загиблих російських журналістів, водночас звернення самої Савченко не вимагалося.

«А чому б самому Пєскову чи омбудсвумен Москальковій не звернутися до Путіна з проханням про помилування Сенцова? Чому Надію можна було помилувати без особистого звернення, а Олега — ні?» — запитує Ірина Геращенко.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в нібито організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року суд у РФ засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі та ін.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY