detector.media
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
15.06.2018 15:00
Відключення аналогу, ітерація №…
Відключення аналогу, ітерація №…
Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко – про ситуацію, що склалася у зв’язку з відсутністю в Нацраді кворуму для розгляду заяв про продовження цифрових ліцензій телеканалів

13 червня Кабінет міністрів переглянув рішення стосовно відключення аналогового мовлення в Україні, надавши два місяці для поетапного переходу на цифрове мовлення – замість 1 липня аналоговий сигнал тепер має бути відключено до 31 серпня. Вважаю, що це рішення Кабміну є відповідальним і на часі. І хоча воно остаточно не вирішує всі питання, але все ж таки дає учасникам ринку трохи часу на проведення інформаційної кампанії для населення.

На цьому проблемні питання щодо цифрового мовлення, як пропонованої головної альтернативи аналогу, не закінчуються. За дивним збігом обставин, завершення дії аналогового мовлення співпадає із завершенням дії цифрових ліцензій практично всіх українських телевізійних каналів. Могла скластися ситуація, коли після відключення аналогового мовлення 1 липня дія цифрових ліцензій для деяких «неправильних» з точки зору влади телеканалів могла бути не подовжена. Таким чином одномоментно такі канали могли втратити більшість своєї аудиторії в телевізійному ефірі. Тому дивно, що саме вчора, 14 червня, коли б мало відбутися чергове засідання Нацради щодо розгляду питання продовження терміну дії цифрових ліцензій, це засідання не відбулося через відсутність кворуму, у тому числі відсутність голови Національної ради пана Артеменка.

На жаль, питання відключення аналогового мовлення фактично перетворюється на питання забезпечення прав людини щодо вільного доступу до засобів масової інформації, що надзвичайно важливо напередодні виборчої кампанії.

Телевізійний ринок сподівається, що питання інформаційної та національної безпеки стануть на порядку денному органів, які регулюють телевізійну сферу, а виділений час на поетапний перехід буде дійсно використано для вирішення існуючих проблем у питанні цифрового мовлення, в тому числі забезпечення повного покриття країни цифровим ефірним сигналом, не для політичного впливу чиновників перед виборами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY