detector.media
Юрій Луканов
15.06.2018 09:55
Зміна риторики Коломойського
Тепер у олігарха-патріота вже винен не Путін, а Янукович.

Пару тижнів тому Юлія Тимошенко й Ігор Коломойський майже в унісон дали великі інтерв’ю. Вона — телеканалу NewsOne, а він — Deutsche Welle. Якщо для лідерки «Батьківщини» уникати критики лідера сусідньої держави — річ звична, то зміна риторики діяча, який 2014 року називав Путіна шизофреником, вельми насторожує. Куди дівався той відважний Коломойський, який начебто врятував Дніпропетровщину, а з нею всю Україну від поширення «руской весни»?

Недавно ходили балачки про те, що вони зустрічалися в Ізраїлі. А тут в інтерв’ю DW Коломойський сам заявив, що зі «старих облич» йому найбільше до душі лідерка «Батьківщини». Він також заявив, що за жодних обставин не надасть канал «1+1» у користування Порошенку.

Такий альянс виглядає логічним. Адже Коломойський має всі підстави ображатися на нинішню владу. Останнім часом він програв пару судів у Лондоні. У грудні торік Лондонський суд ухвалив заарештувати щодо всесвітнього арешту активів Ігоря Коломойського та його партнера Геннадія Боголюбова. Це сталося за позовом нині державного «Приватбанку» до свого колишнього власника. За повідомленням прес-служби банку, позивач має намір повернути майже 2,5 мільярди доларів з урахуванням відсотків, які нібито нелегально були виведені колишніми власниками з України.

Також Коломойський програв у Лондонському суді битву за «Укрнафту». Суд визнав недійсними пункти акціонерної угоди, які давали можливість близьким до Коломойського людям контролювати державну компанію «Укрнафта».

Таку можливість йому надала прем’єрка Юлія Тимошенко 2010 року між першим і другим туром президентських виборів. У першому турі вона програла Януковичу і, певно, шукала підтримки у Коломойського, який володіє значним медійним ресурсом. Докладно про цю оборудку сказано тут.

Тож Коломойський і Тимошенко мають тепер спільний інтерес. Тому подібність їхньої риторики у вищезгаданих інтерв’ю не дивує. Вона лише побіжно згадує Путіна, який створив Україні чимало проблем аж до того, що став загрозою для її існування. Головний об’єкт її критики — Порошенко.

Так само й Коломойський. Щоправда, на Путіні він зупинився докладніше. Журналістка згадала про те, як він 2014 року називав Путіна шизофреніком. Ось що сказав Коломойський у відповідь: «Можете назвати це не “шизофренією”, а “божевіллям”. Хоча мова йшла ж не тільки про нього (Путіна. — Ред). Ішлося про Януковича в першу чергу. Через якого все це сталося. Скажімо так, вираз емоційний, але, за великим рахунком, за формою, так, може, я вже й не мав права на цій посаді про це говорити».

Коломойський явно переводить стрілки й виставляє головним винуватцем не Путіна, а колишнього Президента України Віктора Януковича, котрий міг хіба що закликати ввести російські війська в Україну, але рішення приймав аж ніяк не він.

У пам’яті спливають стосунки Коломойського із пранкером, який вдавав із себе так званого народного губернатора Донеччини Павла Губарєва. Коломойський повірив, що це справжній Губарєв, і вів із ним бесіди про тодішню ситуацію. Пранкер висловив ідею, що необхідно йти на Київ, ясна річ, щоб визволяти його від «хунти». Коломойський тоді запевнив «Губарєва», що на Київ вони підуть разом.

Після примирливих слів про Путіна в занадто недовірливих громадян, певно, виникатиме підозра: чи не надумав колишній голова Дніпропетровської ОДА знову сходити на Київ, тільки вже в іншій компанії? Принаймні сьогодні в нього значно більше підстав для війни з Києвом, ніж було у 2014 році.

Хочеться вірити, що вербальні погрози залишаться лише струсом повітря. Бо воювати йому доводиться ще й із Москвою. Він домагається в міжнародному суді, щоб Росія виплатила йому компенсацію за його фірми, які були «націоналізовані» в Криму після анексії. У цій війні Київ явно буде на його боці.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY