detector.media
14.06.2018 11:52
Укрпошта має визнати, що в роботі з редакціями є істотні недоліки і їх потрібно усувати
Налагодження партнерських відносин, визначення стратегії співпраці, пільги для видань на території Донецької та Луганської областей, зміни графіку доставки газет та інші важливі питання обговорювали під час робочої зустрічі редакторів національних і регіональних газет, активістів НСЖУ та керівництва ПАТ «Укрпошта», яка відбулася 12 червня в офісі НСЖУ.

Одне з найгостріших питань, що цікавило учасників зустрічі, стосувалося пільгової доставки друкованих видань на території Донбасу. Перший заступник генерального директора ПАТ «Укрпошта» Олександр Чернявський наголосив, що ця пропозиція лишається й досі невирішеною на законодавчому рівні.

– Разів з п’ять питання пропонували подати на розгляд сесії парламенту, але народні обранці досі не знайшли можливості його розглянути. Сподіваємося, що найближчим часом ситуація зміниться і до початку передплатної кампанії 2019 року, а припадає вона приблизно на вересень, матимемо законодавче підґрунтя встановити спеціальні тарифи для Луганської та Донецької областей, – сказав пан Чернявський. – Зауважу, що тут мова йде не лише про видання, які діють на цій території, а про всі видання, які поширюються у зазначеному регіоні.

Натомість головний редактор газети «Приазовский рабочий», голова Донецької обласної організації НСЖУ Микола Токарський зазначає, що приймати таке рішення у вересні – запізно. Угоди ж з Укрпоштою на передплатну кампанію видання будуть укладати вже в липні, причому за нині чинними, непільговими, цінами.

– Тож відтягувати питання на осінь для нас украй небажано, – зауважує Микола Токарський. – Також хотів би порушити тему оплати праці листонош: дивує, що вони й досі отримують лише мінімальну заробітну плату, а керівництво Укрпошти й такі виплати називає катастрофою, яка мало не призводить до банкрутства підприємства. Адже щоразу, коли відбувається підвищення вартості послуг на доставку періодичних видань, Укрпошта мотивує його тим, що підприємство підвищує заробітну плату своїм працівникам.

На це заступник гендиректора сказав, що з 1 липня підприємство запровадить нову систему оплати праці листонош у секторі передплати: за кожне видання працівник отримуватиме додатково 10 відсотків суми за приймання передплати.

Директор ТОВ «Бобринецьке редакційно-видавниче об’єднання «Новий день» (Кіровоградська область) Ігор Леус порушив питання зміни графіку доставки друкованих видань у регіоні, що призведе до невчасного надходження газет до передплатників.

– З 1 липня графік зміниться: по нашому Бобринецькому району в половину сіл газета доставлятиметься у вівторок і п’ятницю, в другу частину сіл – у четвер і суботу. Поясніть, як бути, якщо газета виходить у суботу – то її доставлятимуть у вівторок? Про яку оперативність тут може йти мова, – каже Ігор Леус. – Газети мають надходити вчасно, ми ж повинні розуміти, наскільки нині вразлива читацька аудиторія і як важко завойовувати довіру передплатників.

Ця сама проблема турбує й інших редакторів. Зокрема, свого часу «Вісник Сквирщини» змінив день виходу лише через потреби Укрпошти, та це все одно не поліпшило ситуацію – районка до читача потрапляє з кількаденним запізненням.

Олександр Чернявський пообіцяв звернути увагу на це й розглянути інші можливі варіанти графіку доставки.

Редактор Хмельницької обласної газети «Є!» Сергій Іщук порушив болюче питання – підвищення тарифів на послуги Укрпошти, зазначивши, що їхнє непомірне зростання просто нищить друковані видання. 

– На таких робочих зустрічах я вже не вперше, але результати переговорів не тішать – коефіцієнт корисної дії дуже й дуже низький. Складається враження, що ми просто не чуємо одне одного, – наголосив Сергій Іщук. – Для порівняння візьмімо 2014 рік і 2018. За ці чотири роки папір виріс у ціні в 1,9 раза, тарифи на послуги пошти збільшилися в 2,7 раза. У 2019-му папір виросте на порівняно незначний відсоток, послуги Укрпошти – втричі. На 2018 рік поштові витрати нам обходяться в 29 відсотків прибутку, а на зарплату працівникам – 25 відсотків. Виходить, нас просто грабують. Закликаю: чути одне одного і рухатися в одному напрямку, налагодження ж співпраці й цілковите порозуміння – вигідне обом сторонам.

У заключному слові Олександр Чернявський зауважив, що побудова надійних партнерських стосунків із редакціями – важливе завдання для підприємства, яке він очолює.

- У нас немає ні цілей, ні бажанняякось впливати на періодичні видання та погіршувати і без того непросту ситуацію,в якій вони опинилися. Також Укрпошта має визнати, що є проблеми в роботі, над якими потрібно працювати задля їхнього усунення. Ми налаштовані на співпрацю та налагодження конструктивного діалогу. Але просимо також розуміння, що наше підприємство знаходиться в кризовому фінансовому становищі: у нас застаріла матеріально-технічна база, є серйозні фінансові борги. Тож важливо, аби редакції враховували ці моменти і ставилися до них із розумінням.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко відзначив, що така робоча зустріч – добра можливість висловити всі побажання, думки, ідеї, претензії, обговорити недоліки та, зрештою, спробувати дійти компромісу в роботі:

– На сьогодні цілком відсутня притомна державна політика підтримки друкованих ЗМІ й видавців. Газети покинуті самі на себе, Укрпошта, перебуваючи також у непростому становищі, так само розраховує на власні сили. Тож за умов, що склалися, ми насамперед зацікавлені в тому, щоб нарешті порозумітися. А ще, попри всі труднощі, навчитися чути одне одного, щоб зрештою виробити чіткий план дій, вигідний обом сторонам. І щоб і редакції, і читачі мали змогу реалізувати своє право на доступне друковане слово. 

Служба інформації НСЖУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY