detector.media
13.06.2018 18:45
Незалежна медійна рада видала збірник висновків та рекомендацій щодо суперечливих медіапродуктів
Незалежна медійна рада видала збірник висновків та рекомендацій щодо суперечливих медіапродуктів
До видання увійшли 25 справ щодо спірних питань в інформпросторі: від розпалювання ворожнечі в ефірі та нехтування правами дітей до недотримання професійних стандартів журналістики та недобросовісної реклами.

У червні 2018 року Незалежна медійна рада (НМР) видала збірник висновків та рекомендацій з фаховими коментарями щодо суперечливих медіапродуктів, на кшталт «Подвійне життя президента», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Битва екстрасенсів», «Кровавая вольница», «Олесь Бузина: жизнь вне времени» чи колонка чортківського редактора «Жиди чи євреї?». Про це повідомляє прес-служба НМР.

Як зазначається, до видання увійшли 25 справ щодо спірних питань в інформпросторі: від розпалювання ворожнечі в ефірі та нехтування правами дітей до недотримання професійних стандартів журналістики та недобросовісної реклами. Збірник включає рекомендації щодо повноважень офіційного регулятора – Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також залучення експертів до ефіру, розроблені Незалежною медійною радою.

Так, НМР аналізує журналістські розслідування (зокрема сюжет про офшори у Панамі), сюжети на конфліктні теми (про статки громадських активістів), програми, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу або містять фейки. Зазначається, що при цьому аналізувалися як новини, так і авторські програми та документальні фільми. У кожному випадку експерти «оцінювали матеріал з точки зору законодавства та етики, а також покроково розбирали усі помилки, даючи рекомендації з їх виправлення».

Незалежна медійна рада розглянула низку справ щодо рейтингових ток-шоу – до прикладу, програм, присвячених 12-річній породіллі чи знущанню над дітьми. Окремий висновок присвячено новій для України темі: висвітлення військового конфлікту на Сході України у художньому кінематографі.

«Водночас, збірник може бути орієнтиром і у правових питаннях, адже висновки НМР неодноразово ставали основою для рішень регулятора (Національної ради з питань телебачення і радіомовлення), а подекуди – і санкцій. Так, у березні 2017 року Нацрада оштрафувала телеканал СТБ на 1,655 мільйона гривень за трансляцію шоу, які шкодять дитячій психіці. Загалом, Незалежна медійна рада розглянула 7 справ за зверненням власне Нацради з питань телебачення і радіомовлення. У цій сфері НМР створила прецедент, допомігши регулятору вперше довести факти трансляції фейкових новин», - додали у НМР.

Також Незалежна медійна рада у рекомендаціях, що увійшли до збірника, пропонує медіаіндустрії «новий підхід для запрошення і титрування експертів, який дозволить уникати неперевірених та заангажованих персон у ефірах телеканалів».

Завантажити збірник можна за посиланням.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY