detector.media
13.06.2018 14:00
Публікація про град на Закарпатті спричинила суперечку про довіру до ЗМІ
Публікація про град на Закарпатті спричинила суперечку про довіру до ЗМІ
Державна служба з надзвичайних ситуацій проілюструвала новину про град на Закарпатті фотографіями з Уругваю, внаслідок чого в соцмережах знову міркували, чи варто довіряти офіційним джерелам

Закарпатська ДСНС використала для новини про град на Закарпатті фотографії з Уругваю, оприлюднені в твіттері Глобальної мережі організацій громадянського суспільства для зменшення небезпеки лих (GNDR) в 2015 році.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook Андрій Шор

«Уругваїсті закарпатські МНСники.

Пам'ятайте, я писав, що все перевіряю? Це фотка (офіційна від Закарпатської ДСНС!) - по всьому інтернету.

У нас тепер Уругвай в Закарпатті чи Закарпаття в Уругваї?

Окремий привіт всім нашим горе-ЗМІ, які це перепостили. Не перевіряючи, як зазвичай», - поглузував спостережливий користувач.

У коментарях до цього посту керівниця прес-служби в Управлінні ДСНС України у Закарпатській області Наталя Батир пояснила, що фото взяті у місцевих мешканців.

«За фейк сорі, але ми звикли довіряти людям і, не зважаючи на те, що іноді «у страха очі великі», допомогу надаємо усім!» — написала вона.

У свою чергу активіст Олег Диба став на захист і прес-служби, і колег-медійників.

«Журналісти інтернет-ЗМІ пропускають через себе за день величезний масив інформації. Якщо перевіряти кожне фото, тим більше - з офіційних видань, то події будуть доходити до читача з денним запізненням, що є абсурдом, - написав він. - Є таке поняття, як довіра до джерела інформації. Вона формується тривалим часом безпроблемної співпраці. Таким досі була і прес-служба УДСНС України в Закарпатській області».

Як повідомляв «Детектор медіа», Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що після інсценування вбивства журналіста Аркадія Бабченка можуть бути негативні наслідки щодо довіри до засобів масової інформації та наголосив на ролі вільної та незалежної преси у боротьбі з фейковими новинами.

Нагадаємо, 29 травня увечері стало відомо, що в Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка, який жив і працював в Україні. 30 травня на брифінгу голови Служби безпеки України Василя Грицака стало відомо, що Аркадій Бабченко живий, а його нібито вбивство насправді було спецоперацією СБУ.

Фото: hromadskeradio.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY