detector.media
11.06.2018 18:21
«Страна.ua» звернулася до міжнародних організацій і послів G7 зі скаргою на відкрите СБУ кримінальне провадження
«Страна.ua» звернулася до міжнародних організацій і послів G7 зі скаргою на відкрите СБУ кримінальне провадження
У заяві зазначено, що видання «ніхто не попереджав про нерозголошення матеріалів досудового розслідування».

Інтернет-видання «Страна.ua» звернулося до міжнародних організацій і до послів країн «Великої сімки» в Україні з приводу кримінального провадження, яке відкрила СБУ за фактом публікації на сайті «списку 47-ми». Про це повідомляється на сайті видання.

У своєму зверненні «Страна.ua» називає відкрите провадження «боротьбою зі свободою слова», «абсурдним» та «злочинним».

«Воно зазіхає на головну функцію ЗМІ - доносити суспільно важливу інформацію до читачів», - вважають у виданні.

Також у заяві зазначено, що їх «ніхто не попереджав про нерозголошення матеріалів досудового розслідування».

«Саме розумінням суспільної важливості наявної інформації керувалася редакція "Страны", оприлюднюючи "список 47". При цьому журналісти видання не порушували законів України, тому що нікого з нас не попереджали в установленому законом порядку про нерозголошення матеріалів досудового розслідування у даному конкретному кримінальному провадженні. Відповідно, кримінальне провадження за статтею 387 Кримінального кодексу (розголошення даних досудового розслідування) не може бути відкрито стосовно редакції або окремих журналістів», - вважають автори заяви.

Також видання заявляє, що саме публікація списку «може сприяти допомозі суспільства в захисті журналістів». Наприкінці заяви редакція «Страны.ua» звернулася до міжнародних організацій і послів країн G7 в Україні «із закликом звернути увагу на дії СБУ і української влади в цілому».

Нагадаємо, 29 травня увечері було поширено інформацію, що в Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка, який жив і працював в Україні. 30 травня на брифінгу голови Служби безпеки України Василя Грицака стало відомо, що Аркадій Бабченко живий, а його нібито вбивство насправді було спецоперацією СБУ.

Під час спецоперації з інсценування вбивства Бабченка українські правоохоронці отримали від імовірного організатора злочину список із 47-ми осіб (спочатку казали про 30 осіб), яких начебто планували усунути російські спецслужби.

5 червня інтернет-видання «Страна.ua» опублікувало «список із 47 українських журналістів і блогерів, яким, за версією українських спецслужб, загрожує смерть від рук кілерів», вказуючи, що він опинився в розпорядженні редакції. Пізніше цього дня матеріал з довідками про всіх 47 осіб, які нібито фігурують у списку, опублікувало видання «Українська правда», не посилаючись ані на «Страну.ua», ані на інші джерела.

Головне слідче управління СБУ відкрило кримінальне провадження щодо розголошення відомостей досудового розслідування в публікації одного з інтернет-видань зі списком осіб, на яких нібито готувався замах.

У прес-центрі СБУ підтвердили виданню ВВС News, що в документі, розміщеному на сайті «Страна.ua», фігурують ті самі прізвища, що і в списку, який вилучили в результаті спецоперації.

Медіаюристи заявили, що журналістів не можуть покарати за публікацію «списку 47-ми».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY