detector.media
06.06.2018 23:39
З життя пішла Кіра Муратова
З життя пішла Кіра Муратова
Відомій українській режисерці було 83 роки

Інформацію про смерть знаменитої української режисерки, академіка Національної академії мистецтв України Кіри Муратової в коментарі «Детектору медіа» підтвердив перший заступник голови Державного агентства з питань кіно Сергій Неретін: «Так, це вже точна інформація. Передзвонив її художнику з костюмів Руслану Хвастову... Він підтвердив інформацію щойно. Також підтвердив директор Одеської кіностудії Андрій Осипов».

Раніше про те, що знаменита режисерка пішла з життя на своїй сторінці в Фейсбуці повідомив український продюсер Юрій Мінзянов.

«Пішла Кіра… З нею ціла епоха… Пам'ятаю, як ще студентом ВГИКа плакав на «Долгих проводах»… Якісь чорні дні настали, навколо смерть… смерть…» - написав пан Мінзянов.

Видання Buro 24/7 повідомило про смерть Кіри Муратової, посилаючись на коментар її чоловіка - Євгена Голубенка.

Театральний критик та журналіст Олег Вергеліс поділився на своїй сторінці у Фейсбуці інформацією про те, що режисерки не стало дві години тому.

Кінокритик Сергій Тримбач повідомив «Детектору медіа», що про прощання та похорон стане відомо завтра.

Кіра Георгіївна Муратова народилася в Румунії. В 1959 році закінчила ВДІК в майстерні Сергія Герасимова та Тамари Макарової. Як режисерка дебютувала на Одеській кіностудії. Голосно про себе заявила першими ж самостійними режисерськими роботами — стрічками «Короткі зустрічі» та «Довгі проводи», останній з яких у 1987 році отримав премію на Міжнародному кінофестивалі в Локарно.

З фільмом «Астенічний синдром» у 1990 році Кіра Муратова здобула Гран-прі Берлінського кінофестивалю. Трагікомедію «Настроювач» показували на фестивалі у Венеції. Останніми роботами режисера стали драми «Мелодія для шарманки» і «Вічне повернення. Кастинг». В 2017 році режисерка стала членом Американської кіноакадемії.

Кіра Муратова жила та працювала в Одесі.

У віці 80 років заявила про завершення своєї творчої кар’єри.

Фото: 24smi.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY