detector.media
05.06.2018 13:55
У Росії за убивство дають менше, ніж дали Сущенку – російський експерт
У Росії за убивство дають менше, ніж дали Сущенку – російський експерт
Інформація з відкритих джерел дозволяє зробити впевнений висновок: Роман Сущенко є журналістом, а не шпигуном. Його виманили до Москви і затримали, вважає голова ради Експертної групи «Сова», доктор політичних наук, професор Михайло Савва.

Про це Михайло Савва сказав у інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Із точки зору права цей вирок дуже важко оцінювати, бо матеріали кримінальної справи закриті, як всі справи за статтею «шпигунство» кримінального кодексу Російської Федерації», - наголосив пан Савва.

«Сущенка як журналіста цілком могли цікавити подробиці російського наступу на Маріуполь, але трактування шпигунства в сучасній Росії дуже широке. За цією статтею і статтею «зрада Батьківщини» (це той же склад злочину, але стосується громадян Росії) є безліч нічим не обґрунтованих вироків», - зазначив російський правник.

За словами експерта, стаття 276 Кримінального кодексу Росії «Шпигунство» передбачає покарання від 10 до 20 років позбавлення волі. Тобто 10 років – це мінімальна «планка», а 12 років для Сущенка свідчать про те, що ніяких «обтяжливих обставин» слідчі не знайшли. В умовах сучасної Росії це означає, що реальних доказів шпигунства не було. Були тільки свідчення людини, яка виманила журналіста до Москви.

«Для порівняння, від 10 років до «довічного» дають у Росії за умисне вбивство за обтяжливих обставин. Наприклад, за вбивство дитини. Путінська державна машина охороняє себе твердіше і активніше, ніж своїх громадян», - підкреслив Михайло Савва.

Повністю інтерв'ю можна прочитати тут

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 27 березня у Московському міському суді почалися попередні слухання у справі Романа Сущенка. Журналіст провину не визнав у повному обсязі.

Громадський захисник журналіста Марк Фейгін заявив, що вирок Сущенку може оскаржуватись півроку.

МЗС України висловив протест Росії у зв'язку з незаконним вироком Романові Сущенку і вимагає його звільнення. 

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив жаль у зв'язку з тим, що українського журналіста Романа Сущенка в Росії засудили до 12 років позбавлення волі, та закликав звільнити його.

Комітет захисту журналістів (CPJ) вважає, що сторона обвинувачення не надала достатньо доказів у справі українського журналіста Романа Сущенка та закликав російську владу негайно його звільнити.

Президент України Петро Порошенко вважає, що «Кремль понесе покарання» за вирок українському журналісту Роману Сущенку.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY