detector.media
01.06.2018 21:45
Слідство отримало список із 47 осіб, яких хотіли знищити спецслужби РФ – Луценко
Слідство отримало список із 47 осіб, яких хотіли знищити спецслужби РФ – Луценко
Це підтвердили учасники закритої зустрічі в СБУ, - журналісти Матвій Ганапольский та Євген Кисельов.

У списку майбутніх жертв організатора замаху на Аркадія Бабченка, який отримали спецслужби, було, начебто,  47 прізвищ. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«У результаті цієї оперативної комбінації слідство отримало список з 47(!) осіб, які могли бути наступними жертвами терористів. Переважно це відомі українські та екс-російські журналісти. Сьогодні вони повідомлені про небезпеку та організовується їхній захист», - написав він.

За словами Луценка, організатор «убивства» Бабченка запропонував виконавцю вбити ще двох осіб.

«Після замовлення «вбивства» Бабченка організатор Г. запропонував виконавцю Ц. (який діяв у співпраці з СБУ) вбити ще 2 осіб. При цьому він сказав, що є список понад 30 осіб, яких хочуть знищити російські спецслужби», - зазначив генпрокурор.

Він додав, що затримання організатора до «вбивства» журналіста не попередило б загрозу всім потенційним жертвам, а імітація вбивства давала можливість отримати додаткову інформацію про список і про замовника.

За його даними, таку імітацію передбачено ст. 271 КПК, її використовували понад 30 разів протягом останніх 2,5 років.

«Слідство також отримало важливі докази зв‘язків Г. з російськими спецслужбами, про що ми проінформуємо пізніше», - зазначив генпрокурор.

Як повідомляє Прямий канал, у списку були ведучі Матвій Ганапольський та Євген Кисельов, а також усі журналісти, яких сьогодні, 1 червня, запросили до СБУ. Ведучі повідомили, що на зустрічі підписали документ про нерозголошення.

«Нам його (список, - ред.) показали здалеку. Природно, нам близько його не показували, і правильно зробили. Тому що неприємно там виявити себе або когось із своїх друзів. Там всього 47 чоловік. Ось власне те, що ми маємо право сказати», - зазначив Ганапольський.

Зазначимо, що слова Ганапольського, якого цитує Прямий канал, повністю співпадають з дописом журналіста «Української правди» Олексія Братущака у Facebook.

«На зустрічі журналістам продемонстрували матеріали, які є у розпорядженні слідства. Висновок присутніх журналістів: це серйозна історія, метою якої було вбити Бабченка, і це вдалося попередити, спецслужбою пророблена величезна робота. Також журналісти зробили висновок, що лінія захисту затриманого Германа, ніби він співробітник правоохоронних органів, не відповідає дійсності», - сказано в дописі.

У коментарях до допису через відсутність посилань на конкретних журналістів і висловлювання думки «одразу всіх» з’явилися припущення, що акаунт журналіста був зламаний. Сам Братущак у коментарі зазначив, що він «на зустрічі не був, матеріалів слідства не бачив».

Водночас «ДМ» з власних джерел має інформацію, що на зустріч запросили тих, хто начебто був в цьому списку, що всім їм дійсно запропонували охорону та всі вони дали підписку про нерозголошення.

Як відомо з ефіру Прямого каналу, власних джерел «ДМ» та повідомлень у соцмережах та на інформаційних сайтах, на закритій зустрічі, окрім Ганапольського та Кисельова, були присутні: Юлія Мостова, Павло Казарін, Юрій Макаров, Осман Пашаєв, Айдер Муждабаєв, Сергій Грішин, Олексій Мустафін, Соня Кошкіна, Тетяна Даниленко, Сергій Іванов та Віталій Портніков. Більшість з тих, хто начебто був у списку та був присутнім на зустрічі, так чи інакше або пов’язані з Росією особисто, або займаються російською тематикою як журналісти.

Нагадаємо, 29 травня увечері стало відомо, що в Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка, який жив і працював в Україні. Повідомлялося, що від отриманих поранень він помер у машині швидкої допомоги.

30 травня на брифінгу голови Служби безпеки України Василя Грицака стало відомо, що Аркадій Бабченко живий, а його нібито вбивство насправді було спецоперацією.

Президент України Петро Порошенко доручив надати родині журналіста Аркадія Бабченка цілодобову охорону. Президент заявив, що знав про спецоперацію СБУ.

Як стало відомо, підозрюваного в організації вбивства Бабченка захищає фірма адвоката Єфремова та Крисіна.

У четвер, 31 травня, ввечері журналіст розповів колегам на брифінгу, чому погодився брати участь у спецоперації СБУ з інсценування його вбивства.

Журналіст Аркадій Бабченко позитивно відреагував на пропозицію Президента України Петра Порошенка про допомогу в оформленні українського громадянства.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що усім 30-ти особам, які були у списку організатора убивства журналіста Аркадія Бабченка, нададуть охорону.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY