detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
01.06.2018 16:08
Початок кодування телеканалів на супутнику залежить від дати вимкнення аналогового ТБ – Пахольчук
Початок кодування телеканалів на супутнику залежить від дати вимкнення аналогового ТБ – Пахольчук
Дата початку кодування українських телеканалів на супутнику залежить від дати вимкнення аналогового ефірного телебачення. Якщо аналогове ефірне ТБ буде вимкнено 1 липня, тоді кодування на супутнику розпочнеться не восени, а пізніше.

Про це повідомив виконавчий директор групи «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук 1 червня на конференції «Дні електронних комунікацій».

За попередніми даними, найбільші чотири медіагрупи (StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» та Inter Media Group планують закодувати свої телеканали на супутнику восени 2018 року.

«На дату кодування вплине рішення щодо вимкнення аналогу. Якщо це відбудеться 1 липня – тоді дата кодування дещо зміститься. Як ми говорили раніше, ми не можемо закладати такий конфлікт – зміну одразу двох технологій», – пояснив пан Пахольчук.

Зі слів пана Пахольчука, у вересні до України має прибути перша партія супутникових телевізійних приймачів, які будуть розповсюджуватися платформами платного супутникового ТБ серед глядачів. Усі чотири медіагрупи («1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та Inter Media Group) уже мають системи кодування, вони зробили авансові проплати, сказав він. У вересні має розпочатися інформаційна кампанія на телебаченні про початок кодування сигналу телеканалів на супутнику. «Як тільки підуть меседжі інформаційної кампанії – процес буде незворотним», – запевнив пан Пахольчук.

Також він повідомив, що медіагрупи погодили із «Зеонбудом» угоди на кодування транспортного супутникового сигналу оператора цифрового ефірного телебачення «Зеонбуду» (сигнал від головної станції в Києві до передавачів у регіонах «Зеонбуд» доставляє через супутник).

Нагадаємо, наприкінці серпня 2017 року виконавчий директор групи «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук в інтерв'ю «Детектору медіа» розповів, що між чотирма медіагрупами тривають перемовини про початок кодування супутникового сигналу своїх каналів у першому півріччі 2018 року.

У вересні 2017 року директор з розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Олексій Куракін заявив, що кодування на супутнику є важливим кроком, але воно принесе більше турбот, ніж доходів – принаймні, на початку. А генеральний директор компанії «Торсат» (входить у Inter Media Group) Денис Васянович повідомив, що Inter Media Group ще мала сумніви відносно того, чи потрібно їй кодувати супутниковий сигнал.

На початку листопада 2017 року чотири найбільші українські медіагрупи досягли згоди щодо кодування відкритих телеканалів на супутнику орієнтовно в травні 2018 року. Однак виявилося, що сумніви щодо кодування мають кілька членів Нацради. Від позиції Нацради залежала можливість переоформлення супутникових ліцензій телеканалів, які передбачали відкритий спосіб розповсюдження сигналу. Але, наприклад, у ліцензіях частини телеканалів уже був прописаний кодований супутниковий сигнал.

У грудні 2017 року голова Нацради Юрій Артеменко в коментарі «Детектору медіа» сказав, що не підтримує наміри найбільших медіагруп закодувати свій супутниковий сигнал у 2018 році та хоче провести фахову дискусію, зваживши всі переваги та ризику впровадження кодування. Юрій Артеменко обіцяв залучити до дискусії і депутатів, і експертне коло.

Але вже 11 січня 2018 року Нацрада без обговорення та без пояснень дозволила телеканалам СТБ і ICTV закодувати супутниковий сигнал і переоформила їхні ліцензії. Через три місяці, 12 квітня, Нацрада дозволила восьми телеканалам групи Inter Media Group закодувати свій супутниковий сигнал.

У лютому стало відомо, що кодування телеканалів на супутнику заплановано на осінь 2018 року. Деякі експерти припускають, що це станеться наприкінці 2018-го або на початку 2019 року.

У березні група «1+1 медіа» першою з медіагруп підписала угоду на постачання в Україну супутникових телевізійних приймачів, які потрібні для прийому закодованого супутникового сигналу.

За даними державного оператора супутникового зв’язку «Укркосмос», буде сформовано пакет із 28 або 32 українських телеканалів, який буде розповсюджуватися через платформи платного супутникового ТБ Viasat (афілійована з групою «1+1 медіа») та XtraTV (належить «Медіа Групі Україна») з очікуваною вартістю для кінцевого абонента 70 грн на місяць.

«Укркосмос» пропонує регіональним телеканалам разом із загальнонаціональними телеканалами закодувати свій сигнал на супутнику та зібратися в один пакет платного телебачення.

Кодування є наріжним каменем у перемовинах медіагруп із кабельними провайдерами з приводу підвищення цін за контент. З 2017 року провайдери сплачують телеканалам роялті за ретрансляцію, і з 2018 року ціна зросла. У відповідь провайдери вимагають від телеканалів кодування на супутнику і в цифровому ефірі та вимкнення аналогового ефірного телебачення.

Для глядачів супутникового телебачення кодування означатиме, що вони більше не матимуть безкоштовного доступу на супутнику до контенту таких каналів, як, наприклад, «1+1», СТБ, «Україна» та інших. Тобто якщо вони й далі хотітимуть дивитися ці канали, то муситимуть або підписатися на одного із супутникових платних провайдерів (Viasat або Xtra TV), або обрати інший спосіб телеперегляду (безкоштовне ефірне телебачення, підписка на платне кабельне ТБ, IPTV або OTT).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY