detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
29.05.2018 21:51
У Києві застрелили Аркадія Бабченка (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
У Києві застрелили Аркадія Бабченка (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
У Києві стріляли в російського журналіста Аркадія Бабченка, який працює в Україні. За даними поліції, від отриманого поранення він помер.

«В Аркадія Бабченка стріляли, в домі, у спину. Відвезли до лікарні. Шукаю в яку, їду туди», - повідомив о 21:17 увечері 29 травня заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

Пізніше, о 21:36 поліція Києва на своїй сторінці у Facebook повідомила, що в Києві стріляли в чоловіка, громадянина РФ, ведучого одного з телеканалів (його імені поліція не назвала). Від отриманого поранення потерпілий помер у машині «швидкої допомоги».

«У Києві стріляли в чоловіка. Від отриманого поранення потерпілий помер у кареті «швидкої». Подія сталася на вулиці Микільсько-Слобідська у Дніпровському районі столиці. На лінію 102 надійшло повідомлення від лікарів: їм подзвонила жінка і сказала, що виявила в помешканні свого чоловіка в крові. Від отриманого поранення, попередньо - у спину, потерпілий помер. Загиблий - громадянин РФ, 1977 р.н., ведучий одного із телеканалів. На місце події виїхала слідчо-оперативна група Дніпровського управління поліції. Встановлюються обставини події», - йдеться в повідомленні поліції.

Згодом народний депутат, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив у Facebook деякі подробиці вбивства. За його даними, Аркадій Бабченко вийшов до магазину, а вбивця чекав на нього на сходовому майданчику в під'їзді. Коли журналіст відчинив двері квартири, вбивця зробив кілька пострілів у спину Аркадія Бабченка. 

«Очевидно, що однією з версій буде - дії російських спецслужб з усунення осіб, які заважають і далі отруювати свідомість росіян правдою про те, що насправді відбувається в Росії та Україні», - написав пан Геращенко.

Заступник голови Національної поліції Андрій Крищенко в коментарі Прямому каналу з місця вбивства повідомив, що відкрито кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство». За його словами, є свідки злочину, крім того поліція шукає записи з камер спостереження. 

У коментарі «Громадському телебаченню» Андрій Крищенко повідомив, що слідство розглядає дві версії: професійна діяльність і громадянська позиція.

Заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв у коментарі Прямому каналу висловив думку, що це суто терористичне вбивство. Він також висловив упевненість у тому, що це вбивство на замовлення Російської Федерації. Він нагадав, що Аркадій Бабченко спершу був російським солдатом, але потім змінив свої погляди і як журналіст почав боротися проти війни. Зі слів пана Муждабаєва, в пана Бабченка не було ворогів, його всі любили. Останнім часом Аркадій Бабченко писав книгу про чеченські війни та вів авторську програму на телеканалі ATR, де розповідав про те, що відбувається в Росії.

Айдер Муждабаєв закликав українську владу, зокрема президента Петра Порошенка, надати допомогу родині вбитого російського журналіста, надати їм громадянство і забезпечити місцем проживання.

Тим часом Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу щодо вбивства Аркадія Бабченка, який є громадянином РФ.

О 23:35 поліція оприлюднила фоторобот підозрюваного у вбивстві Аркадія Бабченка.

Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Арлем Дезір закликав українську владу провести негайне і повне розслідування цього вбивства.

Міжнародна неурядова організація «Комітет захисту журналістів» (CPJ) теж закликала українську владу розслідувати вбивство Аркадія Бабченка.

Російське опозиційне видання «Новая газета», воєнкором якої в минулому був Аркадій Бабченко, проведе власне журналістське розслідування його вбивства. Про це повідомив російському агентству «Інтерфакс» засновник газети Дмитро Муратов.

Денис Бігус разом з колегами взялися за ідентифікацію камер відеонагляду в Дніпровському районі Києва, де було вбитого журналіста Аркадія Бабченка.

30 травня у Києві під посольством Російської Федерації, біля каналу ATR та на Майдані Незалежності заплановані акції через вбивство журналіста Аркадія Бабченка.

Головний редактор кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв повідомив, що це він переконав залишитися в Україні журналіста Аркадія Бабченка.

В Аркадія Бабченка було шість прийомних дітей і одна рідна дочка. Про це на своїй сторінці в Facebook написав російський блогер Олександр Фельдман.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що вбивство журналіста Аркадія Бабченка – це замах на свободу та правду.

«Детектору медіа» генеральний продюсер каналу ATR Христина Бондаренко повідомила, що під каналом акція не прводитиметься. За її словами, небайдужі просто можуть приносити квіти до будівлі каналу.

11:00 Під Посольством РФ зібралося четверо людей та ще 30 журналістів.

30 травня біля будівлі телеканалу ATR збираються журналісти та оператори для висвітлення акції та вшанування журналіста Аркадія Бабченка.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що вбивство журналіста Аркадія Бабченка – це замах на свободу та правду.

Радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартиненко повідомив, що однією з основних версій вбивства журналіста Аркадія Бабченка у Києві є його професійна діяльність.

Експерт-кримінолог Анна Маляр повідомила, що у кілера, який стріляв в російського журналіста Аркадія Бабченка, була достатня підготовка, оскільки він пошкодив життєвоважливі органи.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд повідомив, що кількість нападів на журналістів у Європі зростає та закликав до швидкого розслідування та притягнення до відповідальності винних у вбивстві журналіста Аркадія Бабченка.

Міжнародна неурядова організація Freedom House закликала українську владу розслідувати вбивство російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка.

30 травня біля Центрального Будинку журналістів у Москві та у Санкт-Петербурзі відбудуться акції пам’яті журналіста Аркадія Бабченка, якого було вбито 29 травня в Києві.

У Представництві Європейського Союзу в Україні вважають, що притягнення до відповідальності винних у вбивстві журналіста Аркадія Бабченка стане найкращим способом вшанування його пам’яті.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв закликав журналістів надавати слідству відому їм інформацію щодо вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

Міжнародна неурядова організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликає Україну та Росію співпрацювати в розслідуванні вбивства російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка, щоб справа була розслідувана якомога швидше.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір повідомив у Twitter, що їде до Києва у зв’язку з убивством журналіста Аркадія Бабченка.

Правозахисна організація Amnesty International Україна заявила, що український уряд зобов’язаний забезпечити необхідний захист журналістів та активістів, які можуть опинитися під загрозою, зокрема тих, хто виступає з критикою політики російської влади. Організація закликала до ефективного та невідкладного розслідування вбивства Аркадія Бабченка.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович закликала Україну провести ефективне розслідування вбивства Аркадія Бабченка та покарати як замовників, так і виконавців злочину.

30 травня о 17:20 виявилося, що Аркадій Бабченко живий, а його «вбивство» було спецоперацією СБУ. Про деталі спецоперації стало відомо на брифінгу голови Служби безпеки України Василя Грицака, під час якої до зали увійшов Аркадій Бабченко разом з генеральним прокурором України Юрієм Луценком.

Аркадій Бабченко - російський журналіст. У минулому - військовий збройних сил РФ, брав участь у двох чеченських війнах. Після звільнення зі збройних сил став журналістом. Працював воєнним кореспондентом газети «Московский комсомолец», кореспондентом на телеканалах, воєнним кореспондентом «Новой газеты». Висвітлював події на Майдані, війну на Донбасі, критикував президента Росії Володимира Путіна. У лютому 2017 року, після погроз залишив Росію, остерігаючись за своє життя. Жив в Ізраїлі та Чехії, згодом переїхав до України. З осені 2017 року вів на телеканалі ATR авторську програму.

У своєму останньому дописі на Facebook Аркадій Бабченко розповів, що сьогодні, 29 травня, його другий день народження, оскільки чотири роки тому його не взяли на вертоліт генерала Кульчицького, який за кілька годин збили бойовики на Донбасі.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1390530281047201&set=a.155222221244686.24111.100002707263787&type=3&theater

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY