detector.media
Ігор Галущак
для «Детектора медіа»
29.05.2018 15:26
У Львові пройшла акція на підтримку Сенцова та інших політв’язнів
У Львові пройшла акція на підтримку Сенцова та інших політв’язнів
28 травня у Львові на площі Ринок відбулася масова правозахисна акція «Вони досі там» з вимогою звільнення політв’язнів, які перебувають на території Російської Федерації. Насамперед акція була організована на підтримку Олега Сенцова, який оголосив безстрокове голодування.

Акція полягала в проведенні мистецького перформансу із порожніми стільцями (відповідно до кількості політичних ув'язнених), виставленими у формі ґрат з їхніми іменами. Водночас зачитувалися всі імена, дати та локації їх ув'язнення на території РФ та відбувався збір підписів на підтримку бранців.

Організатори нагадали, що 14 травня 2018 року український письменник і кінорежисер Олег Сенцов оголосив голодування, перебуваючи в ув'язненні в колонії «Білий ведмідь» в місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу Тюменської області РФ. Вони підкреслили, що лише 45 днів людина може протриматися без їжі до настання невідворотних змін в організмі. А 28 червня наступить 45-й день з оголошення голодування Олегом Сенцовим, який вимагає від російської влади звільнення всіх українських політв’язнів.

Також учасники дійства оприлюднили звернення до світової громадськості, у якому йдеться, що сьогодні у в’язницях Росії за сфабрикованими політичними звинуваченнями перебувають більше 70 громадян України та кримських татар.

Автори звернення вимагають від влади РФ негайно звільнити всіх незаконно затриманих, ув'язнених та засуджених політичних в'язнів з України, територія якої включає також Автономну Республіку Крим.

Від української влади вимагають:

Від західних країн чекають посилення санкцій щодо Російської Федерації та запровадження персональних санкцій щодо тих, хто причетний до фабрикування політичних справ і насильства стосовно політв’язнів.

Співорганізаторами акції виступили: ГО «Форум видавців», ГО «Український центр міжнародного ПЕН-клубу», Офіс «Львів – місто літератури ЮНЕСКО», Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія терору», Кримський дім у Львові; партнером – Let My People Go Ukraine.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», 1-2 червня по всьому світу пройде глобальна акція #SaveOlegSentsov. У Києві акція #SaveOlegSentsov пройде 2 червня на Майдані Незалежності.

Українського режисера, кримчанина Олега Сенцова затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Наразі Сенцов перебуває у колонії в Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Фото: прес-служба Львівської міської ради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY