detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
25.05.2018 09:28
Суд не знайшов правопорушень у діях голови Держкіно Пилипа Іллєнка (ДОПОВНЕНО)
Суд не знайшов правопорушень у діях голови Держкіно Пилипа Іллєнка (ДОПОВНЕНО)
Печерський районний суд міста Києва закрив справу НАЗК проти голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка через відсутність складу адміністративного правопорушення.

Сьогодні, 25 травня, о 8:00 у Печерському районному суді відбулося судове засідання у справах НАЗК проти голови Держкіно Пилипа Іллєнка щодо виплати премій його двоюрідній сестрі Марії Іллєнко, яка є керівницею одного з відділів Держкіно.

За клопотанням прокурора, справи по двох протоколах НАЗК було об’єднано в одну.

Нагадаємо, у першому протоколі, складеному НАЗК, йшлося по те, що голова Держкіно не повідомив НАЗК про нібито конфлікт інтересів, оскільки у відмостві, яке він очолив у 2014 році, працювала його двоюрідна сестра. У другому протоколі НАЗК стверджує, що Іллєнко вчинив адміністративне порушення, видаючи премії двоюрідній сестрі Марії Іллєнко.   

Позиція Пилипа Іллєнко полягала в тому, що, за законодавством України, двоюрідні сестри та брати не є сім'єю або близькими особами, що свідчить про відсутність конфлікту інтересів. Крім того, Марія Іллєнко працювала в Держкіно задовго до того, як його очолив Пилип Іллєнко, він не є її безпосереднім керівником та не визначає розмір її премій. 

Прокурор, у свою чергу, запропонував закрити справу через закінчення терміну, адже згідно з ч.3 ст.38 КУ адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, пов'язаних із корупцією, може бути накладено протягом трьох місяців із дня його виявлення. 

Суд постановив, що в діях Пилипа Іллєнка не було конфлікту інтересів при виплаті премій Марії Іллєнко. Справу закрито. 

Як писав «Детектор медіа», 10 травня суд не знайшов адмінпорушень у діях першого заступника Держкіно Сергія Неретіна щодо невчасного подання щорічної електронної декларації за 2016 року. 

Нагадаємо, 25 січня голову Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка запросили до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) для надання пояснень. Національне агентство з питань запобігання корупції встановило, що перебуваючи на керівній посаді центрального органу виконавчої влади, тобто будучи особою, уповноваженою на виконання функцій держави, на яку поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», «голова  Держагентства України  з питань кіно у період 2016 – 2017 років вчиняв дії та приймав рішення в умовах реального конфлікту інтересів».

Конфлікт виник, як стверджує НАЗК, під час прийняття рішень розпорядчого характеру стосовно застосування заохочувальних виплат щодо працівників Державного агентства України з питань кіно, які у тому числі безпосередньо стосувались особи, з якою Пилип Іллєнко перебуває у сімейних відносинах. За інформацією НАЗК, начальниця відділу державного регулювання кіновідеопрокату управління державного регулювання та реалізації кінопроектів Державного агентства України з питань кіно є двоюрідною сестрою Іллєнка.

Пилип Іллєнко у зв’язку із запрошенням до НАЗК для надання пояснень щодо премії його двоюрідній сестрі Марії Іллєнко заявив, що законодавство України не визначає двоюрідних братів і сестер близькими особами, тому конфлікту інтересів у даному випадку не було.

25 січня Пилип Іллєнко повідомив, що НАЗК запустило процедуру його звільнення з посади. Того ж дня НАЗК повідомило, що передає протоколи щодо голови Держкіно до суду.

Кінематографісти зверталися з відкритим листом до голови НАЗК Наталії Корчак з проханням про публічну зустріч для обговорення ситуації щодо голови Державного агентства України з питань кіно (Держкіно) Пилипа Іллєнка і влаштували пікет біля будівлі НАЗК. НАЗК, у свою чергу, назвало пікети на підтримку Іллєнка спробою тиску. 

23 березня 2018 року Печерський районний суд міста Києва відклав розгляд справ Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) проти голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка через відсутність на засіданні прокурора, призначивши наступне слухання на 25 травня.  

Фото: Лілії Зінченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY