detector.media
Олександр Симудров
«Детектор медіа»
25.05.2018 09:03
Експерти вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві
Експерти вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві
Більше половини експертів вважають, що ситуація зі свободою інтернету в Україні погіршилася, порівняно з 2016 роком. Експерти очікують негативного сценарію щодо інтернету та вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві.

Про це свідчать результати експертного опитування щодо регулювання інтернету в Україні, які 24 травня представила громадська організація «Інтерньюз-Україна».

Дослідження було проведено у квітні-травні 2018 року шляхом опитування 120 респондентів, серед яких представники IT-індустрії, правозахисники та медійники. Головна мета — отримати фахову оцінку ситуації у сфері регулювання інтернету після підписання указу Президента України №133/2017 р. щодо санкцій проти низки російських компаній та блокування таких сайтів як VK.com, Yandex.ru, OK.ru, Mail.ru.

Більше половини експертів відзначають, що загалом ситуація зі свободою Інтернету в Україні погіршилася, порівняно з 2016 роком. 40,8% респондентів вважають, що нічого не змінилося. І лише 4,1 % опитаних відзначають покращення.

Тут і далі клікніть для збільшення

Як і минулого року, більша частина експертів схвально оцінила блокування російських інтернет-ресурсів. Загалом 50% опитаних різною мірою підтримують подібні санкції. Втім, високий відсоток фахівців — 42,5 % — негативно ставляться до таких заходів з боку держави.

Більше половини експертів вважають блокування інтернет-ресурсів неефективними. Втім, значна частка — 45,8% — вважають такі заходи дієвими.

Половина респондентів оцінюють указ Президента України №133/2017 як стратегічно правильний.

44,2% експертів вважають, що держава вдається до методів регулювання інтернету, що не відповідають міжнародним нормам. У той же час 28,3% опитаних зазначають, що регуляція відбувається відповідно до стандартів.

Більшість опитаних також відзначають необхідність законодавчого закріплення цифрових прав.

Серед експертів значно переважають негативні настрої щодо подальших кроків уряду в політиці регулювання інтернету. Зазначимо, що їхні очікування виправдалися, оскільки указом Президента України № 126/2018 від 14 травня 2018 року було розширено перелік осіб, які підпадають під санкції, в тому числі розширено список сайтів, які підлягають блокуванню.

На запитання, чи знають респонденти про випадки порушення свободи інтернету й за можливості обрати кілька відповідей, 70% респондентів зазначили про блокування доступу до соціальних мереж, ще 67,5% вказали на законодавчі ініціативи, що обмежують свободу інтернету. 49,2% вказали на проурядові маніпуляції в соціальних мережах, та 48,3% – про тиск на IT-компанії та інтернет-провайдерів.

Завантажити презентацію результатів опитування можна тут.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності, й інтернет-провайдери почали обмежувати доступ до вказаних в указі ресурсів.

У жовтні 2017 року громадська організація «Інтерньюз-Україна» провела експертне опитування «Регулювання інтернету та цифрових прав в Україні». Результати опитування засвідчили, що в експертному середовищі немає чіткої позиції в оцінці «санкційного» указу Президента України №133/2017 від 17 травня 2017 року.

Фото надане «Інтерньюз-Україна»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY