detector.media
21.05.2018 12:53
За заявою Філімоненка відкрито ще одне кримінальне провадження проти члена ЦПК за «перешкоджання журналістській діяльності»
За заявою Філімоненка відкрито ще одне кримінальне провадження проти члена ЦПК за «перешкоджання журналістській діяльності»
Бориспільська районна прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) членом правління Центру протидії корупції (ЦПК) Олександрою Устіновою та її цивільним чоловіком. Про відкрите провадження пані Устіновій стало відомо, коли її викликали на допит.

Підставою для початку провадження стала заява блогера Всеволода Філімоненка за начебто перешкоджання його журналістській роботі, коли він зустрічав пані Устінову та її цивільного чоловіка в травні 2017 в аеропорту Бориспіль, повідомляє сайт ЦПК.

У Центрі протидії корупції розцінюють це як тиск на пані Устінову, оскільки і вона, і її чоловік, зазначається на сайті ЦПК, мають бути допитані в суді по справі голови правління ЦПК Віталія Шабуніна.

«Саме події в аероропорту та ганебна поведінка провокатора Філімоненка і стали причиною суперечки між останнім та Віталієм. Єдиним хто дійсно постраждав в аеропорту є саме Олександра, заяви якої поліція вперто не розслідує. Натомість, початок  цього кримінального провадження за начебто перешкоджання журналісту є тиском та черговою спробою провокатора перетворити себе на жертву», — прокоментувала юристка ЦПК Олена Щербан.

Нагадаємо, 8 червня 2017 року у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Шабунін ударив Філімоненка, а той облив голову ЦПК з газового балончика. Цей інцидент став епізодом анонімної програми «Слідами грантоїдів» на каналі «Україна».

У серпні 2017 року стало відомо, що Віталію Шабуніну інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), покарання за якою становило до п'яти років позбавлення волі. Проте 16 серпня у Дніпровському відділі поліції столиці голові ЦПК оголосили підозру за статтею 122 (умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості), покарання за якою передбачає до трьох років обмеження або позбавлення волі.

На початку 2018 року поліція відновила розслідування в справі Шабуніна та Філімоненка. 15 січня в приміщенні Дніпровського районного відділку поліції відбувся перехресний допит Філімоненка та Шабуніна.

18 січня слідство перекваліфікувало справу проти Віталія Шабуніна з ч. 2 ст. 122 ККУ (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) на ч. 2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста). Покарання за цією статтею передбачає до п’яти років ув'язнення.

22 січня Віталію Шабуніну слідчий і прокурор вручили копію обвинувального акту. Його обвинувачують за статтею 345-1 ККУ «погроза або насильство щодо журналіста». Ця стаття передбачає позбавлення волі на строк до п’яти років.

23 січня прокуратура передала до Дніпровського районного суду Києва обвинувальний акт стосовно Віталія Шабуніна.

30 січня відбулося попереднє судове засідання у справі Віталія Шабуніна. Суд призначив справу до розгляду по суті на 9 лютого.

9 лютого суд розпочав розгляд справи по сутіСуд заслухав одного свідка з постраждалої сторони – засновника і головного редактора інтернет-видання Flash On Time News Дмитра Маганова, та оголосив перерву до 26 лютого.

Громадські організації «Детектор медіа» та Інститут масової інформації вважають безпідставною зміну статті Кримінального кодексу України у справі про сутичку Віталія Шабуніна зі Всеволодом Філімоненком, оскільки вона не пов’язана з журналістською діяльністю Філімоненка.

Коаліція неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» закликає владу припинити політичне переслідування голови правління ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна.

Директор Freedom House в Україні Метью Шааф назвав обвинувачення проти Шабуніна політично вмотивованими.

3 травня в Дніпровському районному суді відбулося чергове засідання у справі Віталія Шабуніна. У справі допитали двох свідків звинувачення.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY