detector.media
20.05.2018 13:16
Глава журі Каннського фестивалю підтримала режисерів Серебренникова і Панагі, які знаходяться під домашнім арештом
Глава журі Каннського фестивалю підтримала режисерів Серебренникова і Панагі, які знаходяться під домашнім арештом
Влада Росії і Ірану не дозволила режисерам виїхати за кордон.

Глава журі Каннського кінофестивалю Кейт Бланшетт на церемонії закриття вітала і закликала підтримати оплесками режисерів Кирила Серебренникова і Джафара Панагі. Про це повідомляє «Эхо Москвы».

Режисери не змогли бути присутніми на церемонії нагородження лауреатів, тому що влада Росії і Ірану не дозволила їм виїхати за кордон. Серебренников, так само, як і Панагі, знаходиться під домашнім арештом.

«Ми хотіли б вітати двох режисерів, які через політичні причини не змогли бути сьогодні в Каннах. Йдеться про Кирила Серебренникова і Джафара Панагі. Ми пишаємося, і ми душею разом з вами», - сказала Кейт Бланшетт.

У відповідь присутні зааплодували.

Цього року фільм «Літо» Кирила Серебренникова отримав приз Каннського фестивалю за кращий саундтрек.

Нагадаємо, що спочатку у Росії художнього керівника «Гоголь-центру» Кирила Серебренникова підозрювали в розкраданні 68 мільйонів рублів (1,1 мільйона доларів), виділених на проект з розвитку і популяризації сучасного мистецтва в РФ. У серпні 2017 року йому висунули обвинувачення.

15 січня Ірина Поверінова, адвокатка однієї з фігуранток справи, директора Російського академічного молодіжного театру Софії Апфельбаум, повідомила агентству «Интерфакс», що сума збитків у цій справі зросла до 133 мільйонів рублів (понад 2,3 мільйона доларів).

Режисер відкидає звинувачення, називаючи їх «абсурдними». Російські та світові діячі культури неодноразово зверталися з листами на підтримку режисера і з вимогою звільнити його.

У квітні суд залишив російського режисера Серебренникова під домашнім арештом до 19 липня.

Джафар Панагі в Ірані був заарештований у 2010 році і пізніше засуджений на шість років ув'язнення. Його звинуватили в антиурядовій діяльності та участі в акціях протесту проти офіційних підсумків виборів 2009 року. Панагі також було заборонено займатися кінематографічною діяльністю і давати інтерв'ю протягом 20 років. Наразі він перебуває під домашнім арештом.

Фото: peopletalk.ru

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY