detector.media
17.05.2018 19:25
Оголошено програму 8-го Фестивалю німого кіно та сучасної музики «Німі ночі. Повернення»
Оголошено програму 8-го Фестивалю німого кіно та сучасної музики «Німі ночі. Повернення»
Єдиний в Україні фестиваль архівного кіно «Німі ночі» пройде в Києві та Одесі з 28 по 30 червня. Фестиваль традиційно відбудеться за підтримки Держкіно України.

Про це повідомляє прес-служба Державного агенства України з питань кіно.

Зазначається, що цьогоріч фестиваль проходитиме в Києві в «Довженко-Центрі», фільмофонд котрого зберігає найповнішу в Україні збірку німого кіно, та в Одесі на новій локації – в «Зеленому театрі».

До створення музики до німих картин, окрім відомих музикантів, долучаться також композитори-переможці першої в Україні навчальної програми для кінокомпозиторів Envision Sound. Протягом трьох фестивальних днів музиканти з України та зарубіжжя озвучать вісім німих стрічок із міжнародних та українських кіноархівів.

У програмі фестивалю – дві світові репрем’єри українських фільмів, які тривалий час вважались втраченими, та дві унікальні стрічки, створені за участі українських кіномитців-емігрантів.

Цьогорічна субназва фестивалю «Повернення» символізує водночас повернення двох українських німих фільмів, вцілілих в архівах двох найбільш постраждалих в результаті Другої світової війни держав, та повернення самого фестивалю в Одесу, місто, де він був започаткований 9 років тому. 

Один із перших повнометражних українських наукових фільмів «Людина і мавпа» (реж. Андрій Вінницький, 1930) дослідники «Довженко-Центру» віднайшли в японському Національному кіноархіві під час архівних пошуків і дослідження зв'язків ВУФКУ (Всеукраїнського фото кіноуправління – державної кінематографічної організації, яка діяла в період з 1922 по 1930 роки) із закордонною кінопрокатною системою. Культурфільм, що ілюструє теорію Дарвіна про еволюцію видів, наживо озвучить група Ptakh_Jung – дует електронного продюсера Антона Дегтярьова (Птах) та гітариста-експериментатора Володимира Бабушкіна (Юнг).

Зняту в Одесі учнем Леся Курбаса Хананом Шмаїним сатиричну комедію «Свині завжди свині» (1931), яка вважалася втраченою, в 2015 році в Федеральному архіві Німеччини знайшов російський кінодослідник Пьотр Багров. Роком пізніше зусиллями Посольства України в Німеччині фільм було повернуто в Україну. Одну з небагатьох вцілілих українських німих кінокомедій буде показано із музичним супроводом фронтмена головного панк-гурту країни «Хамерман Знищує Віруси» Альберта Цукренка.

Німецька кінодіва з України Ксенія Десні, уродженка містечка Остер на Київщині, зійде на екрани в одній із небагатьох уцілілих романтично-пригодницьких драм свого часу популярного німецького режисера Йоханнеса Ґутера «Вежа мовчання» (1925). Разом з гуртом Sed Contra Ensemble фільм, відреставрований Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung, озвучить фіналіст Envision Sound Сергій Леонтьєв, композитор, член Асоціації електроакустичної музики України.

Своєрідною репрем’єрою стане показ відреставрованої Данським кіноінститутом драми «Ад’ютант царя» (Der Adjutant des Zaren, 1929) франко-німецького режисера з колишнього Катеринослава Володимира Стрижевського. Головну роль у фільмі виконав зірка російського німого кіно, експресивний Іван Мозжухін, а серед акторів другого плану – галичанин Александр Ґранах, що згодом уславився в Голлівуді. Фільм озвучить український композитор, звукорежисер та фіналіст школи Envision Sound Роман Вишневський.

Британське німе кіно буде представлено робітничою лав-сторі класика Ентоні Асквіта «Підземка» (Underground, 1928). Завдяки реставрації фільму Британським кіноінститутом його було повернено на великі екрани в 2009 році. Фільм демонструватиметься з оригінальним саундтреком азербайджанського композитора, фіналіста проекту Envision Sound Азера Гаджіаскерлі.

Музу Девіда Ґріффіта Ліліан Гіш київські глядачі зможуть побачити в американській стрічці «Вітер» (The Wind, 1928) шведського режисера Віктора Шьострьома, в подальшому – виконавця ролі професора Ісака Борга в Бергманових «Суницях» (1957). Фільм озвучить київський квартет нової музики Supremus.

В рамках київської програми фестивалю відбудеться ексклюзивний показ відреставрованої «Довженко-Центром» драми «Вітер з порогів» (1929) режисера Арнольда Кордюма. Головну роль у фільмі зіграв корифей українського театру Микола Садовський (Тобілевич). Змонтована в авангардистській манері стрічка розповідає про будівництво Дніпрогесу та торкається антигуманістичних наслідків індустріальних перетворень. Фільм глядачі побачать у супроводі одеського колективу Artokrats, який працює на стику мінімалізму з академізмом.

У той же час в Одесі вперше покажуть психологічний трилер Віктор Туріна «Ордер на арешт» (1926) в живому музичному прочитанні гурту «Вагоновожатые». Попри дещо розважальну ауру з шпигунськими перевтіленнями, психологічними тортурами та романтикою революційних комітетів, фільм водночас є роздумом про роль жінки в історичних процесах громадянських війн.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY