detector.media
17.05.2018 11:40
МОЗ запропонувало законодавчо обмежити рекламу ліків
МОЗ запропонувало законодавчо обмежити рекламу ліків
Міністерство охорони здоров’я розробило проект закону УкраЇни «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення порядку реклами лікарських засобів)», яким пропонується зокрема заборонити рекламувати народну медицину, залучати до реклами ліків відомих людей тощо.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook в. о. глави МОЗ Уляна Супрун.

На відміну від країн Заходу, де є чіткі правила та норми поширення реклами ліків, український ринок реклами ліків дуже хаотичний та неконтрольований, зазначає пані Супрун.

«Уявіть, понад 50% від усього ринку спожитих ліків у 2017 році становлять ліки без доведеної клінічної ефективності! – обурюється керівниця МОЗ. - З 10 найпопулярніших препаратів, які найбільше купували українські пацієнти у минулому році, лише 3 є препаратами, які відносяться до категорії основних лікарських засобів. Усі інші – симптоматичні та супутні препарати, або ж такі, що не мають достатньої бази ефективності».

На думку Уляни Супрун, у цьому винна реклама.

«За даними Нацради з питань телебачення та радіомовлення, від 30% до 50% загальної кількості реклами на українському телебаченні – реклама лікарських препаратів та медичних виробів. Вже не кажучи про інші канали реклами, як то вивіски в метро, друкованих виданнях, інтернеті.

Реклама також підживлює й таке явище, як «лікування по телевізору» та google-терапію. Майже 69% українців займаються самолікуванням, не звертаючись за допомогою до лікарів. Наслідки, на жаль, часто є непоправними для здоров’я», - констатує пані Супрун.

Нині в Україні ринок реклами регулюють майже 10 різних законних та підзаконних актів, натомість на практиці вони не працюють, відзначає вона.

«На наше переконання, це відбувається через те, що відсутній належний контроль – адже виявлення порушень та накладання штрафних санкцій розпорошені між різними державними органами влади, а МОЗ взагалі за законом викинуто з цього процесу.

Тому наша команда розробила законопроект, який має встановити чіткий контроль за змістом реклами ліків. Головна мета - уникнути маніпулювання інформацією про препарат та його властивості, а також гармонізувати чинне законодавство з нормами ЄС», - йдеться в повідомленні в.о. глави МОЗ.

Автори законопроекту пропонують внести зміни до законів України «Про рекламу», «Про телебачення та радіомовлення», а також «Про лікарські засоби» і Основ законодавства України про охорону здоров'я. 

Зокрема частину другу статті 21  Закону України «Про рекламу» викласти у новій редакції такого змісту: «Забороняється реклама лікарських засобів, застосування та відпуск  яких  дозволяється  лише  за  рецептом  лікаря, а також внесених до Переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта. Перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта, затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я».

Законопроект також передбачає:

Документом також пропонується чітко визначити фахові медичні видання, де дозволена реклама ліків, непередбачених законом, а також розробити та затвердити окремий Порядок реклами лікарських засобів для медичних та фармацевтичних працівників.

За МОЗ запропоновано закріпити функції контролю та моніторингу. Встановлюються штрафні санкції щодо телерадіоорганізацій за рекламу лікарських засобів з порушенням законодавства. Такі санкції надається право застосовувати Нацраді з телебачення і радіомовлення - у розмірі 5% від ліцензійного збору за 1 порушення, Держпродспоживслужбі, Антимонопольному комітету.

З повним текстом законопроекту можна ознайомитися тут

«Сьогодні ми презентуємо проект громадськості, далі – медичній спільноті, фармвиробникам. Ми прагнемо залучити усіх стейкхолдерів цього процесу, пройти усі кроки повного циклу вироблення публічної політики і ефективно втілити якісні зміни», - резюмувала Уляна Супрун.

Фото: Facebook Уляни Супрун

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY