detector.media
16.05.2018 14:27
Реакція ОБСЄ на обшуки в «РИА Новости Украина» турбує – Ірина Геращенко
Реакція ОБСЄ на обшуки в «РИА Новости Украина» турбує – Ірина Геращенко
Перша віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що стурбована заявою ОБСЄ з приводу обшуків в «РИА Новости Украина». Водночас, на її думку, зарубіжні партнери рідко роблять заяви з приводу порушення прав українських журналістів.

Про це Ірина Геращенко заявила у середу, 16 травня, на засіданні Ради, повідомляє «Укрінформ».

За висловом пані Геращенко, «РИА Новости Украина» - це «просто лігво пропаганди проти України».

«Я б хотіла звернутися до наших шановних колег з ОБСЄ, а також до тих творчих спілок України, які працюють в Україні, що, можливо, варто давати нашим колегам у Відні більше інформації про порушення прав журналістів, які відбуваються на окупованому Донбасі і в Криму. Ми дуже рідко, на жаль, чуємо заяви про долю журналіста Асєєва, якого вже рік утримують окупанти в тюрмі в Донецьку. Ми чомусь дуже мало чуємо слів підтримки від наших зарубіжних колег українському журналісту Роману Сущенку, якого безпідставно два роки утримують в російській в'язниці», - наголосила перша віце-спікерка.

За її словами, вона нещодавно звернулася до НСЖУ з проханням надати інформацію, чи веде Спілка моніторинг обстрілів, порушень прав людини журналістів на Донбасі.

«На жаль, такого моніторингу немає. Хочу подякувати колегам-журналістам, які надали мені певні факти того, коли журналісти потрапляли під обстріли, були поранені, порушувалися їхні права, їх захоплювали в полон бойовики», - сказала Ірина Геращенко.

Вона закликала українських журналістів ділитися інформацією про порушення прав колег на Донбасі, щоб Україна могла оперувати цими даними в міжнародних судах.

Як повідомляв «Детектор медіа», 15 травня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння з приводу «рейду Служби безпеки України» до київських офісів російського державного інформаційного агентства «РИА Новости» і телеканалу RT, а також обшуків у домівках журналістів та їхніх «арештів». 

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк у коментарі «Детектору медіа» зазначила, що пан Дезір говорить про обшуки у двох офісах російських ЗМІ – «РИА Новости Украина» та Russia Today, тоді як насправді обшуки були лише в офісі «РИА Новости Украина».

«Звідки взялася інформація про обшук в офісі RT – незрозуміло, адже і офіційні джерела, і ЗМІ, писали тільки про РИА. Можливо, це пішло з твіту директриси РТ Маргаріти Сімоньян, яка написала про “наших обыскивают”, але напевно тут малось на увазі, що РИА і RT – в одному холдингу, “Россия Сегодня”», – пояснила пані Романюк.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY