detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
16.05.2018 13:20
Оксана Романюк здивована заявою Арлема Дезіра щодо «РИА Новости Украина»
Оксана Романюк здивована заявою Арлема Дезіра щодо «РИА Новости Украина»
Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк здивована фактами, поданими у заяві Арлема Дезіра щодо обшуків у офісі росЗМІ

Нагадаємо, 15 травня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння з приводу «рейду Служби безпеки України» до київських офісів російського державного інформаційного агентства «РИА Новости» і телеканалу RT, а також обшуків у домівках журналістів та їхніх «арештів». У заяві він також каже про акредитацію журналістів та кореспондентів іноземних ЗМІ.

Виконавча диркторка ІМІ прокоментувала «Детектору медіа» заяву пана Дезіра.

«Заява представника ОБСЄ з питань свободи медіа мене дещо збентежила, здивували факти, подані в заяві. У нас в Україні не існує акредитації для іноземних журналістів із 2012 року. Єдине виключення – це зона АТО, тепер ООС, але там акредитація для всіх журналістів, і українських, і іноземних», – прокоментувала пані Романюк.

Вона також зазначила, що пан Дезір говорить про обшуки у двох офісах російських ЗМІ – «РИА Новости Украина» та Russia Today. Насправді, як зауважує пані Романюк, обшуки були лише в офісі «РИА Новости Украина».

«Звідки взялася інформація про обшук в офісі RT – незрозуміло, адже і офіційні джерела, і ЗМІ, писали тільки про РИА. Можливо, це пішло з твіту директриси РТ Маргаріти Сімоньян, яка написала про “наших обыскивают”, але напевно тут малось на увазі що РИА і RT – в одному холдингу, “Россия Сегодня”», – зауважила вона.

Пані Романюк зазначила, що готова надавати перевірену інформацію щодо ситуації з медіа в Україні офісу представника ОБСЄ з питань свободи слова: «Будемо раді якщо до нас і наших колег – українських медійних організацій – будуть активніше звертатись перед тим, як випускати заяви, що стосуються подій в Україні».

Нагадаємо, 15 травня Служба безпеки України заявила, що розкрила діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. В офісі видання «РИА Новости Украина» (медіагрупа «Россия сегодня») відбулися обшуки, затримано журналіста та керівника видання Кирила Вишинського. Згодом ЗМІ повідомили про обшуки у квартирі кореспондентки «РИА Новости Украина» Людмили Лисенко. В СБУ «Детектору медіа» цю інформацію підтвердили та додали, що загалом СБУ провела п’ять обушків у цій справі.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що затримання Кирила Вишинського пов'язане не з журналістською, а, можливо, з агентурною діяльністю.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що дії співробітників «РИА Новости Украина» підпадають під «державну зраду». Заступник голови Служби безпеки України Віктор Конононенко повідомив, що Кирила Вишинського доцільніше судити як громадянина України, хоча він має також і російське громадянство.

Служба безпеки України також оприлюднила схему, за якою нібито фінансувалося інтернет-видання «РИА Новости Украина» – підрозділ російського державного медіахолдингу МИА «Россия сегодня».

Кирилу Вишинському оголосили про підозру в державній зраді. Ще понад 20 громадян України, залучених до журналістської діяльності, поки що проходять у справі у статусі свідків.

У Росії відреагували на затримання Кирила Вишинського погрозами вжити заходи у відповідь. При цьому, за словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, Росія діятиме «напористо». Згодом Посольство Російської Федерації в Україні направило Міністерству закордонних справ України ноту протесту через обшуки та затримання в «РИА Новости Украина».

15 травня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння з приводу «рейду Служби безпеки України» до київських офісів російського державного інформаційного агентства «РИА Новости» і телеканалу RT, а також обшуків у домівках журналістів та їхніх «арештів».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY