detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
15.05.2018 10:22
У Києві затримано журналіста «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського – СБУ (ДОПОВНЕНО)
У Києві затримано журналіста «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського – СБУ (ДОПОВНЕНО)
Служба безпеки України (СБУ) повідомляє, що розкрила діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. В офісі видання «РИА Новости-Украина» (медіагрупа «Россия сегодня») проходять обшуки, затримано журналіста та керівника видання Кирила Вишинського.

«Співробітники Служби безпеки України спільно з Прокуратурою АР Крим розкрили діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. Правоохоронці встановили, що вони використовувались країною-агресором у рамках гібридної інформаційної війни проти України. Наразі відбуваються слідчі дії», – розказала прес-секретар СБУ Олена Гітлянська

У СБУ також повідомили, що мова йде про журналіста «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського. У нього вдома та в офісі видання співробітники СБУ провели обшуки. «РИА Новости» пише, що журналіста затримали на вулиці біля його будинка.

На брифінгу у Києві заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив журналістам, що «Кирило Вишинський отримав завдання від російської влади для проведення підривних інформаційних акцій в анексованому Криму, а пізніше – для підтримки "Л/ДНР". За це Вишинський отримав стабільне фінансування, і на сьогоднішній день ми можемо говорити - щомісячно 53 тисячі євро для проведення цієї діяльності. Кошти заходили з РФ у Сербію, із Сербії в Україну, і тут розподілялися Вишинським між структурами і особами, залученими ним до протиправної діяльності».

На сайті «Миротворець» повідомляється, що у 2014 році пан Вишинський був нагороджений медаллю ордена «За заслуги перед Отечеством» та «за объективное освещение событий в Крыму». Журналіст, начебто, має російське громадянство з 2015-го року.

У пана Вишинського на сторінці у Facebook зазначено, що він працює у виданні «РИА Новости-Украина», раніше працював на телеканалі ICTV, зокрема був шеф-редактором програми «Подробно с Дмитрием Киселевым». Зазначимо, що саме Дмитро Кисельов є гендиректором медіагрупи «Россия сегодня».

У 2014 році, під час Майдану, Вишинський був кореспондентом ВГТРК в Україні.

Видання «Страна.ua» опублікувало на своєму YouTube-каналі відео начебто з офісу «РИА Новости-Украина».

Сайт видання «РИА Новости-Украина» припинив оновлюватися з 9:26 15 травня 2018 року. Об 11:21 на сайті з'явилась новина «Срочно: Сотрудники СБУ ворвались в офис "РИА Новости Украина"». Інформація про те, на кого зареєстровано домен rian.com.ua, у публічному доступі є закритою, що, ймовірно, свідчить про те, що домен зареєстровано на фізичну особу (у такому разі дані приховуються як персональні).

Також ЗМІ повідомляють про обшуки у квартирі кореспондентки «РИА Новости-Украина» Людмили Лисенко. В СБУ «Детектору медіа» цю інформацію підтвердили та додали, що загалом СБУ провела п’ять обушків у цій справі - два в офісах, три за домашніми адресами.

Нагадаємо, 12 березня СБУ провела понад 25 обшуків у різних регіонах України в осіб, «які сприяють країні-агресору в проведені антиукраїнських акцій». Серед них - журналісти.

На фото - Кирило Вишинський, скріншоти

Фото: Facebook Кирила Вишинського, скріншоти 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY