detector.media
Вікторія Волонтирець
11.05.2018 17:30
Як «Інтер» маніпулює про абсолютне лідерство 9 травня

Сьогодні, схоже, день цифр. Не збиралася писати цей пост, чесно кажучи, але кількість людей у моїй стрічці, що як аксіому сприймають те, що говорить «Інтер» щодо своїх цифр 9 травня, стала настільки критичною, що довелося систематизувати всі дані та маніпуляції навколо них.

Почнемо з того, що в телеканалу «Інтер» дійсно набагато краще покриття, ніж в телеканалу СТБ, наприклад. Що впливає на кількість охоплення, звичайно.

Далі, відкрию вам таємницю, всі телеканали, коли говорять про свої «мільйони глядачів», вдаються до невеличкої маніпуляції. А саме. Працюючи на аудиторію 18-54 та 14-49 (адже, саме ця аудиторія є найбільш бажаною для рекламодавця, отже, і для комерційних каналів), дані «в мільйонах» вони дають за аудиторією 4+. Чому? Тому що з точки зору банальної математики людей в абсолютних цифрах у віці від 4 років до без обмежень віку набагато більше, ніж 18-54, наприклад. Тут немає нічого кримінального, але цей факт необхідно врахувати для розуміння.

Частка «Інтеру» 9 травня за аудиторією 18-54, наприклад – 9,5 відсотків, за 4+ – майже 24. Що це означає? Що людей, старших за 54 роки, які дивилися в цей день «Інтер» – дуже багато.

А тепер детально, власне, про концерт.

Маніпуляція перша. Якщо дивитися на дані за цей день за улюбленою аудиторією «Інтера» 4+, то 13 мільйонів там не видно. Чомусь. І ця цифра майже вдвічі менша – 7 265 629. Поясню чому. Тому, що мовник взяв сумарну кількість контактів з каналом за весь день. Сумарну. За ВЕСЬ день. І вийшло 13 млн. Мабуть, не варто говорити, що маркетологи, які себе поважають, так не роблять?

Маніпуляція друга. «Інтер» написав, що став абсолютним (!) переможцем 9 травня. Це просто неправда. Адже «абсолютним» означає за всіма аудиторіями. А в цей день за аудиторією 18-54 переміг ICTV. «Кіборги» на «1+1» за цією ж аудиторією та 14-49 обійшли концерт «Інтера» і т.д.

9 травня «Інтер» був лідером за аудиторіями: 4+ (50+), 4+ (вся Україна), 18+ (50+), 18+ (вся Україна).

18-54 та 14-49 – програв і за 50+, і за «вся Україна». Отже, говорити, про «абсолютне лідерство» трохи дивно.

Веселі картинки для привернення уваги. Приємного перегляду.

АПДЕЙТ. Оскільки питання не припиняються, то завдячуючи Оресту Білоскурському – чарівнику цифр і аналітики, маємо наступне:
Всього рельних глядачів, які дивилися лише концерт в час коли йшов концерт – тобто це кількість можливих змістовних глядачів – складає 1 344 692. Отже, насправді концерт на «Інтері» дивилися лише 1,3 мільони глядачів (навіть не дивилися, а контактувало). Решта глядачів контактували крім «Інтера» і з іншими каналами.

Клікніть для збільшення

Уперше опубліковано на Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY