detector.media
11.05.2018 12:14
Представник ОБСЄ закликав українську владу розслідувати напад на телеканал «Інтер»
Представник ОБСЄ закликав українську владу розслідувати напад на телеканал «Інтер»
Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав українську владу розслідувати спробу підпалу на телеканалі «Інтер» 9 травня.

Про це інформує «Радіо Свобода» з посиланням на повідомлення представництва ОБСЄ зі свободи ЗМІ у Twitter.

«Я засуджую спробу підпалу на телеканалі «Інтер» у Києві. Пошкодженню і травмам запобігли швидкі дії поліції. Насильство ніколи не буває прийнятним. Я закликаю владу України розслідувати напад і гарантувати безпечне середовище для роботи журналістів», – йдеться в заяві представника ОБСЄ.

Як повідомляв «Детектор медіа», сьогодні, 11 травня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Інтер» щодо дотримання вимог законодавства під час трансляції 9 травня концерту «Перемога. Одна на всіх.

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк напередодні висловила думку, що «Інтер» пішов на свідому провокацію, нехтуючи свободою слова.

Нагадаємо, 8 травня в соцмережі Facebook на сторінці партії «Національний корпус» було викладено уривок запису концерту, який «Інтер» готував до 9 травня. У цьому фрагменті ведучий Андрій Доманський у підводці говорив наступний текст: «Сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников». Далі продовжувала ведуча Анастасія Даугулє: «И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране. Но это не так. Нас много. Нас сотни в этом зале и миллионы – перед экранами телевизоров».

«Національний корпус» заявив, що фашистськими злочинцями назвали борців за незалежність України, та висловив вимогу до влади «припинити цю неприховану пропаганду російського шовінізму».

Зранку 9 травня біля офісу каналу «Інтер» проходила акція протесту. Політична партія «Національний корпус», що організувала її, вимагала, щоб з концерту було видалено «пропагандистські заклики». Інакше партія буде добиватися позбавлення каналу ліцензії.

Учасники акції розклеїли на фасаді будівлі та на автомобілях каналу листівки з надписами «Зробимо Інтер патріотичним» та #ІнтербудеНАШ, а також розфарбували вивіску на вході до будівлі в жовто-блакитний колір. На акції протесту чергувала Нацполіція. Активісти обіцяли діяти в рамках українського законодавства.

Тим часом організація «Вільні люди» пікетувала будівлю компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє новини для «Інтера». Пікетувальники вимагали зняти концерт з ефіру повністю. У цій акції взяли участь близько 30 осіб. Вони розмалювали балончиками фасад будівлі. Ближче до кінця концерту активісти кинули на сходи «коктейль Молотова». Активісти заявили, що підготували листи зі скаргою до Генпрокуратури, СБУ, МВС та Національної ради з питань телебачення і радімовлення.

О 20:30 на «Інтері» вийшов анонсований концерт «Победа. Одна на всех», наприкінці якого від ведучого Андрія Доманського пролунала фраза, через яку будівлю каналу і офіс «Національних інформаційних систем» пікетували активісти.

Після закінчення трансляції концерту представники «Національного корпусу» сказали, що не будуть «битися з порожніми стінами офісу», й анонсували поїздку до будинку одного з власників каналу «Інтер» Сергія Льовочкіна 10 травня о 13:00.

10 травня в селищі Козин Обухівського району Київської області біля будинку, що нібито належить Сергію Льовочкіну, представники «Національного корпусу» провели акцію протесту. Сталася сутичка між представниками «Національного корпусу» та правоохоронцями, у ході якої постраждав журналіст видання «Газета.ua».

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк вважає, що «Інтер» пішов на свідому провокацію, нехтуючи свободою слова.

Фото: Publika.md

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY