detector.media
Сергій Цигіпа
«Детектор медіа»
26.04.2018 20:02
«New school» української журналістики «рулить»

Під час прес-конференції очільника НАБУ Артема Ситника присутність представників «нової школи» української журналістики, такої собі «New school» в медійному просторі, була вражаюче помітною. І в жодному разі це визначення не стосується віку. Ні, «ейджізм» сюди не приплітатимо. Просто під час бліцу «питання – відповідь» зі спікером різниця між «новою» та «старою» школою була вражаюче наочною.

Наприклад, панянка з «News One», не відриваючи очей від смартфону, читає питання про справу біглого нардепа Онищенка. (Це при тому, що тільки прозвучала відповідь на цю тему). Таке враження, що вона не зовсім в темі, тому старанно декламує питання, як на уроці читання у першому класі. Керівник НАБУ навіть пожартував, мовляв, Ви так уважно читаєте, що складається враження, що той пан Онищенко тілько-но Вам це запитання надіслав. Посміялися. І тут вже естафету «ньюскульців» підхоплює пан з ТРК «Україна», який теж зачитує питання зі свого телефону... Дуже сумніваюся, що вони питання набирали на смартфонах під час прес-конференції, скоріш за все це редакційне завдання. Але якось зі сторони все це виглядає дивно і не дуже професійно.  

Звісно, що нічого в цьому крамольного немає. Час не стоїть на місці і гаджети в професії журналіста давно вже займають головне місце. Проте, я чомусь завжди вважав, що професійність «акул пера» чи вже по-модерновому клавіатури, визначається здатністю оперативно зорієнтуватися та задати гостре питання, або принаймні хоча б розуміти, про що ти питаєш спікера.    

Хтось вирішить, що моя репліка – це бурчання «олдскульця». Можливо, так воно і є. Але якщо на прес-конференціях питання зі смартфону – це новий тренд в журналістиці, то можна констатувати тільки одне: поступове зниження стандартів професії. Хоча навряд чи представники «New school» в ЗМІ цим будуть перейматися…   

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY