detector.media
26.04.2018 16:18
Нацрада зобов’язала «1+1 медіа» вирішити питання суборенди частоти в Покровську
Нацрада зобов’язала «1+1 медіа» вирішити питання суборенди частоти в Покровську
26 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ледве не оголосила попередження телеканалу ТЕТ за суборенду його частоти в Покровську телеканалом «1+1», яка триває вже чотири роки.

Під час планової перевірки каналу ТЕТ Нацрада де-юре зафіксувала, що на 35 ТВК у Покровську Донецької області замість телеканалу ТЕТ транслюється телеканал «1+1», що є суборендою, яка заборонена законом, і порушенням умов ліцензії телеканалу ТЕТ, який володіє цією частотою.

Представники групи «1+1 медіа», до якої входять телеканали «1+1» і ТЕТ, пояснили, що «1+1» мовить на частоті каналу ТЕТ у Покровську вже близько чотирьох років, і таке рішення було прийнято в інтересах інформаційної безпеки.

«Рішення про включення телеканалу 1+1” приймалося в серйозних складних умовах у травні-червні 2014 року, коли захоплювалися передавачі українських мовників і на них включалися російські телеканали. З огляду на те, що мовлення з 35 ТВК у Покровську може покривати територію на 25 км вглиб окупованої території, було прийнято рішення спільно з Концерном РРТ включити на цій частоті телеканал “1+1”, оскільки він транслює інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі, а ТЕТ є розважальним каналом, де немає випусків новин», – пояснила юрист «1+1 медіа» Ірина Стройко.

Голова Нацради Юрій Артеменко подякував представникам «1+1 медіа» за те, що вони відгукнулися на пропозицію державних органів (зокрема, РНБО) і у 2014 році прийняли оперативне рішення запустити мовлення «1+1». Водночас він дорікнув, що відтоді минуло вже чотири роки і за цей група «1+1 медіа» мала можливість привести свою діяльність у відповідність до законодавства та умов ліцензії. Зі слів пана Артеменка, перед засіданням він мав особисту зустріч із цього питання з гендиректором «1+1 медіа» Олександром Ткаченком.

«Потрібно було відновити мовлення телеканалу ТЕТ відповідно до ліцензії, а якщо це не планувалося, треба було звернутися до Нацради за отриманням дозволу на тимчасове мовлення на цьому каналі на певних умовах і здати ліцензію. А так виходить, що ліцензія діюча, а її умови не виконуються», – додав член Нацради Сергій Костинський.

Членів Нацради також обурило, що у своїх письмових поясненнях до результатів перевірки телеканал ТЕТ зауважив, що Нацрада не має права проводити планові та позапланові перевірки (Нацрада переконує, що на неї не поширюється мораторій на перевірки) і що порядок видачі дозволів на тимчасове мовлення з’явився тільки в березні 2018 року (де-факто Нацрада вже три роки видає дозволи на тимчасове мовлення, хоча така процедура дійсно була узаконена тільки наприкінці 2017 року).

Директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський повідомив, що група готова, якщо потрібно, відновити мовлення каналу ТЕТ. Але з точки зору інформаційної безпеки та соціальної важливості доцільнішим є мовлення каналу «1+1». 18 квітня канал «1+1» звернувся до Нацради за дозволом на тимчасове мовлення на 35 ТВК у Покровську.

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко запропонував не оголошувати каналу ТЕТ попередження, а взяти порушення до відома й дати час на приведення діяльності в правову площину. Член Нацради Олег Черниш запропонував дати каналу три місяці на врегулювання ситуації. Колеги погодилися.

Голова Нацради Юрій Артеменко резюмував, що питання складне і його потрібно починати вирішувати одразу, а не через три місяці. На його погляд, ще невідомо, що потрібніше глядачам у прифронтовій зоні – інформаційні програми («1+1») чи розваги (ТЕТ). Також потрібно знайти юридичні механізми, щоб уникнути колізії. «Тому що надання тимчасового дозволу каналу “1+1” на мовлення на цій частоті означатиме необхідність здати ліцензію каналу ТЕТ», – пояснив він.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY