detector.media
Лілія Апостолова
26.04.2018 19:00
«І кидають нагороди прямо в залу». Як телевізійникам «Телетріумф» вручали (ФОТО)
«І кидають нагороди прямо в залу». Як телевізійникам «Телетріумф» вручали (ФОТО)
Тріумф «Плюсів», переплутані переможці й порожній балкон для преси. «Детектор медіа» побував на урочистій церемонії вручення телевізійної премії «Телетріумф».

Учора, 25 квітня, в Києві пройшла урочиста церемонія нагородження телевізійної премії «Телетріумф». «Детектор медіа» повідомляв результати в реальному часі.

Минулого року Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) та Українська телевізійна академія скасували вручення щорічного «Телетріумфу» – організатори вирішили переформатувати премію, щоб зробити її більш об’єктивною. Зокрема було створено шість професійних гільдій, на які розподілено членів Української телевізійної академії (кожна з гільдій голосувала в окремій категорії), збільшено кількість номінацій, запроваджено критерії голосування тощо.

Наскільки це їм вдалося – тема для окремого обговорення. А ми ж зосередимося на церемонії.

Для початку – трохи статистики.

Цьогорічна премія стала тріумфальною для телеканалу «1+1», проекти, обличчя та співробітники якого отримали 39 нагород із 60, у яких претендували на перемогу. Враховуючи, що номінацій усього 73 (плюс дві спеціальні нагороди) – то результат «Плюсів» є переважною більшістю. Вісім з 39 нагород принесла студія «Квартал 95», ще шість – служба новин ТСН.

Якщо додати до загальної скарбнички ще чотири призи каналів групи «1+1 медіа» – ТЕТ, «2+2» (дві нагороди), і «ПлюсПлюс» – то холдингу «1+1 медіа» дісталося загалом 43 статуетки.

Вісім «Телетріумфів» – у СТБ, половину з яких отримав соціально-спортивний проект «Ігри нескорених» (Invictus Games). П’ять призів– у Нового каналу, три – в каналу «Україна», по одній статуетці отримали проекти каналів «112 Україна», «Футбол», «Громадське телебачення».

Шість «Телетріумфів» отримав регіональний телеканал TV5 (Запоріжжя). Незалежні продакшн-компанії розподілили між собою ще шість статуеток: три –у Star Media, дві – у Film.ua та одна – у Teen Spirit.

Жодної премії цього року не дісталося каналу ICTV, хоча він претендував на перемогу в 13 номінаціях.

А от «Інтер медіа груп» другий раз поспіль не подавалася на здобуття премії, а телепроект «Орел і решка», що транслюється каналом «Інтер», номінувався від продакшну Teen Spirit Studio і, до речі, переміг у номінації «Український формат – розважальна програма / телешоу».

Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко

Телеведучий, продюсер Ігор Кондратюк

Ведуча «Вікна новини» на телеканалі СТБ Ольга Кучер

Команда запорізького каналу TV5

Ведуча Нового каналу Олена-Крістіна Лебідь

Ведуча каналу «Україна», акторка Тала Калатай

Продюсерки Нового каналу Вікторія Бурдукова та Ганна Жижа

Цього року за організацію церемонії відповідала компанія Film.ua Event з групи компаній Film.ua. Як і минулого разу, вирішили обійтися без телевізійної трансляції або телеверсії. Такий собі закритий корпоратив.

Після паузи в півтора роки організатори провели все з розмахом: замість традиційного фуршету, який щороку передував церемонії, на першому поверсі концерт-холу Stereo Plaza було накрито столи для номінантів, зала була повною. А от другий поверх закладу, призначений для преси, практично порожнів – вдалося нарахувати трохи більше 20 представників медіа. Тим краще було для журналістів – жодної тісняви.

Церемонію вели три пари ведучих: Марічка Падалко і Руслан Сенічкін, Наталія Гаріпова та Леся Нікітюк, Брати Шумахери. Найсмішнішими були Гаріпова та Нікітюк, які часом вдавалися до жартів нижче пояса. На противагу їм, Падалко та Сенічкін були дуже урочистими і стриманими. До речі, саме ця пара відкривала й закривала «Телетріумф».

Команда Нового каналу на чолі з генеральним продюсером Олексієм Гладушевським

Телеведуча Катерина Осадча та Ігор Кондратюк

Ведучий каналу  «1+1» Олександр Дубинський

Продюсери «1+1 продакшн»

Продюсер Friends production Олексій Гончаренко

Телеведучий каналу «Україна» Олег Панюта 

Піарниця Нового каналу Світлана Цибаньова та телеведуча Ганна Безулик

Член правління НСТУ Олександра Кольцова

Серед премій (їх було 73, плюс дві спеціальні відзнаки) були такі, що вручалися, так би мовити, пакетно: тобто переможці навіть не піднімалися на сцену, а отримували статуетки в залі. Ведучі, котрі оголошували лауреатів, набрали такого темпу, що присутні ледь встигали усвідомлювати, що відбувається навколо.

Режисер серіалу «Слуга народу» Олексій Кірющенко, який неодноразово цього вечора виходив на сцену за статуетками, був щиро обурений тим, що нагороди роздають так швидко, а сама церемонія перестає бути святом і перетворюється на конвеєр: «Люди так довго працювали над своїми проектами, вони заслужили, аби їх вшанували, пораділи, а тут буквально марафон і кидають нагороди прямо в залу. Давайте не спішити». Але промова режисера на хід подій не вплинула.

Не обійшлося й без більш серйозних конфузів. Посеред урочистостей директор ІТК Ігор Коваль вийшов на сцену і повідомив про прикру помилку – таку саму, як на минулорічному «Оскарі», коли перемогу віддали не тому фільму. Виявилося, що в номінації «Музична програма / концерт / церемонія» переміг не Національний відбір на «Євробачення» (СТБ), як сказали ведучі Леся Нікітюк і Наталя Гаріпова, а Трансляція концерту Дмитра Монатіка каналом «1+1». Епічності цьому фейлу додавало те, що з моменту вручення статуетки творцям Нацвідбору минуло вже хвилин 50. Ігор Коваль вибачився за незручності та спрогнозував: це не значить, що команда СТБ залишиться без нагороди.

І дійсно, наприкінці церемонії продюсери Національного відбору на «Євробачення» отримали інший приз – «Відкриття року». Трохи дивно, бо проект, створений СТБ спільно з каналом «UA:Перший», у 2017 році було проведено вже втретє і він уже встиг отримати «Телетріумф» у 2016 році в номінації «Музична програма/фільм». Тож чому він раптом став відкриттям для телеакадеміків – не зовсім зрозуміло. Направду, скидалося це на втішний приз.

Телеведучий Олексій Суханов

Команда телеканалу ICTV

Телеведучі ICTV Павло Казарін і Андрій Равицький, нова піар-директорка каналу Сабіна Абляєва

Сценарист, письменник Андрій Кокотюха з дружиною

Олександр Ткаченко та генеральний продюсер Star Media Владислав Ряшин

Серед рекордсменів премії – Алла Мазур, яка отримала свою восьму статуетку як найкраща ведуча інформаційно-аналітичної програми («ТСН.Тиждень»), і зізналася, що їй ніколи не набридне отримувати «Телетріумф».

Усьоме поспіль «Телетріумф» дістався програмі «Гроші» («1+1») як найкращому розслідувальному телепроекту, а її ведучий Олександр Дубинський отримав приз ще й як найкращий ведучий програми журналістських розслідувань. Щоправда, їхньому «тріумфу» раділи не всі колеги - у залі було добре чути свист і вигуки «фу». Тимчасом як Дубинський у своїй промові подякував тим, хто «заважає йому працювати».

Цьогорічний «Телетріумф» приніс два призи в одну сім’ю: Катерина Осадча стала кращим інтерв’юером країни («Світське життя з Катериною Осадчою», «1+1»), а її чоловік Юрій Горбунов – кращим ведучим розважальної програми («Танці з зірками», «1+1»). Щоправда, якщо Осадча забрала свою нагороду власноруч у першій частині церемонії, то коли переможцем оголошували Юрія Горбунова, який цього вечора був на зйомках, її в залі вже не було.

Прихильники гумору Сергія Притули нарешті радітимуть, що ведучий отримав відзнаку за свою роботу. Він отримав статуетку в номінації «Найкращий ведучий музичної програми / концерту / церемонії» (Національний відбір «Євробачення», СТБ). Самого Притули на церемонії не було через концерт у Вінниці, але він залишив послання, з якого стало відомо про вагітність продюсерки проекту Наталії Франчук, яка забирала нагороду за Притулу.

Також Сергія Притулу визнали кращим ведучим гумористичної програми («Вар'яти», Новий канал) та кращим ведучим ток-шоу («Страсті за ревізором 5», Новий канал).  

Кращим драматичним актором церемонії вручення «Телетріумфу» можна вважати ресторатора, ведучого Нового каналу Миколу Тищенка («Ревізор із Тищенком»), який на початку переможної промови витримав таку тривалу паузу, що протягом неї можна було оголосити ще як мінімум трьох лауреатів. Після перерви він зобразив щось на кшталт скупої чоловічої сльози і, подякувавши всім причетним до проекту людям, передав вітання присутнім від свого маленького сина. Так і сказав: «Він переказує вам: агу, агу, агу».

Телеакадеміки Вікторія Бурдукова, Ольга Захарова та Владислав Ряшин

Перша пара ведучих церемонії - телеведучі Марічка Падалко та Руслан Сенічкін

Продюсери Дмитро Котеленець і Павло Шилько

Дмитро Шуров (Pianoboy)

Дивними виглядали регіональні номінації. З 18 претендентів на перемогу в шести номінаціях – 13 були представлені запорізьким телеканалом TV5. Ба більше: категорії «Програма будь-якого формату (регіональний ефір)» та «Регіональна інформаційна / новинна програма» взагалі складалися з проектів лише цього каналу. У результаті запорізький TV5 узяв шість «Телетріумфів», тобто у всіх номінаціях, у яких був представлений. Може скластися хибне враження, ніби крім TV5 на регіональному українському телебаченні нічого більше й не існує.

Друга пара ведучих церемонії - телеведучі Наталія Гаріпова та Леся Нікітюк

Продюсерка каналу СТБ Наталія Франчук

Коментатор Віктор Вацко

Команда «Сніданку з 1+1»

Команда каналу «1+1»

Члени Нацради Сергій Костинський і Валентин Коваль

Микола Тищенко з дружиною

Команда «Сніданку з 1+1» і Олександр Ткаченко

Телеведуча Алла Мазур

Телеведучі Соломія Вітвіцька та Лідія Таран

Команда проекту «Гроші»

Телеведуча Оксана Соколова

Микола Тищенко і Вікторія Бурдукова

Микола Тищенко і Леся Нікітюк

Третя пара ведучих церемонії - Брати Шумахери

Церемонія закінчилася о пів на десяту вечора, тож до її завершення «дожили» не всі. Витривалі продюсери забирали нагороди для своїх, а тому виходили на сцену по кілька разів поспіль і вже, здається, просто не знали, кому дякувати і що говорити.

Спеціальним призом від організаторів премії було посмертно відзначено покійного програмного директора каналу СТБ Сергія Назарова. Під час церемонії також згадали тих телевізійників, які пішли з життя минулого року, показавши на екрані їхні фото.

Режисерка Ольга Ряшина

Режисер Олексій Кірющенко

Продюсер, автор студії «Квартал 95» Сергій Шефір

Оператор Віталій Панасюк

Олександр Ткаченко, режисер Сергій Сотниченко і журналістка Світлана Усенко

Тележурналіст Акім Галімов

Олександр Ткаченко і народний депутат Україні Єгор Соболєв

Команда організаторів премії

Виступ Христини Соловій

У щільному графіку церемонії було всього три невеликі перерви на виступи Дмитра Шурова (Pianoboy), Христини Соловій та гумористичного дуету Братів Шумахерів. Але більшість присутніх не витрачали час на розваги, а користувалися паузами, аби збігати на перекур чи до вбиральні.

У цілому цьогорічну церемонію вручення оновленого «Телетріумфу» не можна назвати непрогнозованою. Змінюй чи не змінюй структуру та методологію оцінювання – у більшості випадків з року в рік перемагають одні й ті ж, а більшість нагород ідуть до скарбнички якогось одного телехолдингу.

Фото: Павло Шевчук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY