detector.media
ГО «Детектор медіа»
17.04.2018 18:55
Методологія комплексного моніторингу дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики
Методологія комплексного моніторингу дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики
Глибокий аналіз не лише тексту, але й картинки у телесюжетах.

У цьому моніторингу в комплексі (картинка й текст) оцінюється дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики, а саме:

-оперативності подачі інформації;

-точності її подачі (тобто відповідності названих фактів реальності);

- достовірності поданої інформації (тобто її перевіреності й підтвердженості в надійному джерелі);

- її повноти;

- балансу думок;

- відокремлення фактів від думок;

- доступності подачі інформації.

Зазвичай у моніторингах ГО «Детектор медіа» оцінюється дотримання стандартів на рівні аналізу текстових версій (розшифровок ефірів). Для оцінки в комплексі (картинка і текст) у цьому моніторингу аналізуються такі моменти.

Із погляду стандарту оперативності: чи встигли журналісти зняти необхідну для розкриття теми картинку (чи замінюють її невідповідною картинкою або архівною картинкою).

Із погляду стандарту точності: чи відповідає коментар журналіста за кадром тій картинці, яку в цей момент показують. Чи не спотворено картинку (графічним редактором, фільтрами, спецефектами, неприродними для ока ракурсами зйомки). Чи немає зайвого, нічим не виправданого руху камери (панорами, трансфокатор, зйомка без штатива). Чи є монтаж планів послідовним і комфортним. Чи коректно використовується відеоархів і чи позначено його чітко: титром від першого до останнього кадру й поясненням словами за кадром.

Із погляду стандарту повноти інформації: чи є повноцінні розкадровки всіх основних об’єктів та мізансцен. Чи на кожній картинці є інтершум. Чи доповнені незрозумілі картинки необхідними поясненнями за кадром.

Із погляду стандарту балансу думок: чи є підтвердженими дальнім загальним планом оцінки кількості учасників масової акції протесту. В окремих, відповідальних випадках звертатимемо увагу на картинку, за допомогою якої забезпечується баланс думок.

Із погляду стандарту достовірності інформації: чи достатньо верифікованими журналістами є картинки, взяті з інтернету. Чи пояснюється джерело фото й картинок, відзнятих не журналістами телекомпанії.

Із погляду стандарту доступності інформації: чи в кожному плані зрозуміло, що є основним об’єктом уваги (за рахунок правильної композиції кадру). Чи кожний план, який потребує пояснень за кадром, має їх. Чи є логічною послідовність монтажу планів. Чи візуалізовано велику кількість чисел (зокрема, за допомогою інфографіки).

«Детектор медіа» моніторивчотири загальнонаціональних канали («1+1», «Інтер», «Україна» і ICTV) і два інформаційних (5 канал і канал «112»). Для моніторингаобиралися дні, в які вібувалися суспільно важливі події, та аналізувались матеріали про ці події. Для аналізу брались підсумкові (вечірні) випуски новин на загальнонаціональних каналах і випуски о 19-й годині — на інформаційних (на інформаційних каналах, де новини виходять щогодини, ці випуски не аналізувались як підсумкові, тобто з погляду повноти інформації до них не висувалась вимога подання повної картини події).

Вибух на «Степовій»: як канали відстежували розвиток теми

Аварія на «Степовій» і безпорадністьньюзрумів. Моніторинг

Цілкомдетективнаісторія з невтішнимивисновками: як телеканали подавали «викрадення» Гончаренка. Моніторинг

Телеканали разом із урядом маніпулюютьначебтобезальтернативністюдонбаськоговугілля

Звичка«хапати те, щолежить на поверхні». Моніторингякості новин на шести телеканалах

Це не телебачення, а «телегазета чирадіозі шпалерами»

Моніторинг веде медіаексперт Ігор Куляс. Продовження проекту чекайте у 2019 році.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY