detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
19.04.2018 11:19
Журналіст Фікрет Гусейнлі повернувся до Нідерландів. Екстрадиційна перевірка триває
Журналіст Фікрет Гусейнлі повернувся до Нідерландів. Екстрадиційна перевірка триває
Журналіст Фікрет Гусейнлі, який переслідується азербайджанською владою, отримав свій паспорт та повернувся до Нідерладнів. Екстрадиційна перевірка щодо журналіста в Україні ще триває

Про своє повернення на Батьківщину журналіст повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Дорогі друзі, я вже в Нідерландах. Спасибі вам за все», – написав він.

Адвокат журналіста Дмитро Мазурок у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що екстрадиційна перевірка щодо пана Гусейнлі, яка проводиться прокуратурою, не завершена.

«Звісно перевірка ще триває. Що буде далі, нікому невідомо. Прокуратура може оголосити його в розшук, а може відмовитись від клопотання про обрання запобіжного заходу, зробити висновок про неможливість екстрадиції і закрити справу», – сказав він.

Нагадаємо, Фікрет Гусейнлі залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів досі не знайдено. Гусейнлі отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

14 жовтня 2017 року азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Причиною затримання називали те, що журналіст перебуває у базі Інтерполу. 17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі у вигляді 18 діб арешту. Адвокати журналіста оскаржили його арешт.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

5 березня особи в цивільному, що представилися співробітниками української поліції, намагалися викрасти азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі з квартири, яку він орендує в Києві. Після цього низка громадських організацій звернулися до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів. Також «Репортери без кордонів» просили ГПУ, МВС та АП повернути Гусейнлі паспорт, дозволити повернутися до Нідерландів та провести розслідування щодо спроби його викрадення.

15 березня у ГПУ відповіли на прохання розслідувати спробу викрадення журналіста Гусейнлі.

На початку квітня 2018 року Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова відкрила провадження про порушення правазербайджанського журналіста і попросила генпрокурора поінформувати її про результати перевірки та вжиті заходи.

Прес-служба Прокуратури Київської області повідомиляла «Детектору медіа», що не може повернути паспорт нідерландському журналісту Фікрету Гусейнлі, який переслідується владою Азербайджану та наразі проходить екстрадиційну перевірку, оскільки 2 квітня Печерським районним судом міста Києва було «проголошено лише резолютивну частину рішення».

16 квітня журналісту повернули паспорт.

На фото - Дмитро Мазукрок і Фікрет Гусейнлі

Фото: Facebook Фікрета Гусейнлі

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY